alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 27. 5. 2007, 00:22, komentáre (0) ]
tagy: história
Jánošík je úplná klasika. Foter, kováč, jeden z mála slobodných poddaných. Mladý Juro zasa študoval za kňaza, ale dajako mu to nevyšlo. Prišiel teda domov a stal sa z neho zbojník.

Zbojníci boli (a sú) všelijakí. Jediný Jánošík však mal takú parádnu reputáciu medzi bežným ľudom. Vraj bohatým bral a chudobným dával. Ale ako sa hovorí, tak dlho sa chodí s krčahom po vodu, až sa rozbije, že ano. Miestnu babu v krčme to už prestalo baviť, tak mu raz nasypala pod nohy hrach a milého Jánošíka zlapali drábi a potom ho obesili, pekne hákom pod rebro. Au.

Túto story sa učia malé decká v škole (aspoň teda keď som ja chodil na ZŠ, tak sa to tam učilo), je o tom natočených zopár filmov (a keď sa dá, tak si ich vždy pozriem, je to niečo ako Perinbaba, Winnetou, Krokodíl Dundee atď.). V 7. triede som bol dokonca v múzeu, ktoré bolo kedysi kaštieľom a Jánošík v ňom bol väznený a mučený pred tým, než ho popravili.

Potiaľto by bolo všetko v poriadku. Drobné zmeny však nastali, keď som si prečítal časopis Hudba, ku ktorému som sa náhodou dostal. Tam som sa v takom maličkom článočku dočítal nejaké nové fakty, ktoré úplne zmenili všetko, čo som kedy vedel. Jánošík vraj existoval. Lenže neučil sa za žiadneho kňaza, ale bol cisárkym vojakom. A potom bol proticisárskym povstalcom, zasa však ako žoldnier. A keď bolo povstanie rozohnané, začal kradn... hups, zbíjať, aby nazbíjal na ďalšie zbrane do povstania. Zbíjal vraj len pár mesiacov, potom ho chytili, keď opravoval strechu na rodičovskom dome.

Takže čo sa vlastne zmenilo? Hlavne to, že Jánošik nebol taký ideálny, ako si všetci mysleli. Alebo myslia. To je ale pri legendách normálne, nie? Žiadne štúdiá v Pešti, nič. Práve naopak, vojaci za peniaze zabíjajú iných ľudí, ktorý sú zrovna v tom čase proti tým, ktorý im platí za to zabíjanie. Pokiaľ ide o oberanie bohatých a rozdávanie chudobným, tak prvá polovica je podľa mňa 100%-ná pravda, druhá zasa úplna blbosť. Kradnúť chudobným asi nemá zmysel, pokiaľ chcete vyzbrojiť armádu, že? A rozdávať... no asi nie. Alebo možno áno, mohol to byť funkčný spôsob, ako si aspoň na chvíľu kúpiť chudákov z okolia, ktorí ho potom neudali. Nuž a tá vec s obesením by mohla byť pravdivá. Byť nabodnutý na hák mohol byť celkom vhodný odstrašujúci trest.

Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte!