alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 23. 3. 2008, 22:25, komentáre (0) ]
tagy: hudba, kultúra
Niekedy minulý týžden som narazil na jednu zaujímavú informáciu. Išlo o pirátske šírenie hudby. Každý človek s pripojením na internet by mal zaplatiť mesačne 5 dolárov, čím by si akoby predplatil nelegálne sťahovanie hudby. Peniažky by pekne zbierali poskytovatelia pripojenia (ISP) a odovzdávali niektorej výpalníckej organizácii zastupujúcej autorov.

Celý nápad je veľmi dobre vymyslený. Až na to, že tento nápad má zopár háčikov, ak nie priamo hákov. Prvá nepríjemnosť je, že po zavedení by automaticky stúpla cena internetu o 150 Sk (= 5 USD). V dobe, keď cena internetu padla pekne hlboko, keď najlacnejšie pripojenie sa dá u viacerých ISP zohnať za 300 Sk, by to znamenalo zvýšenie ceny o 50%. Slovensko a vlastne všetky štáty sa predháňajú dostupnosťou internetu pre obyvateľstvo čoby znakom vyspelosti krajiny, toto by im však mohlo urobiť celkom slušný škrt v rozpočtoch.

Ďalší problém sa týka vyzbieraných peňazí. Podľa štatistiky Telekomunikačného úradu má na Slovensku pripojenie na internet 522436 ľudí. Keby každý zaplatil 150 Sk, mesačne to je 78 miliónov, ročne skoro 1 miliarda Sk! Mám dojem, že toto by mohol byť celkom dobrý biznis. Navyše v podmienkach, keď pripojenie do internetu utešene rastie, t.j. suma sa bude naďalej zvyšovať. Som zvedavý, kedy kto takúto vec navrhne aj u nás. Mám dojem, že schváliť to v parlamente nebude problém, chrbtové kosti poslancov sa ohýbajú za ďaleko menšie sumy.

Sranda je tiež v tom, že všetky tieto peniaze by mali priamo odtiecť do výpalníckych organizácií, ktoré "zastupujú" autorov. Ak by tieto peniaze vyplácali autorom, matematika je opäť jednoduchá. Priemerná mzda za minulý rok bola približne 20 tisíc Sk (mimochodom, Štatistický úrad ešte tieto údaje na stránke nemá). Keby sme boli benevolentní a autorom by sme priradili náhradu vo výške 40000 Sk, čo je 2x priemerná mzda, vychádzalo by to na 2000 umelcov.

Máme na Slovensku 2000 umelcov, ktorí by si zaslúžili dostávať mesačne 40 tisíc? Alebo 4000 umelcov, ktorí by dostávali "iba" 20 tisíc? Za to, že si niekto môže nelegálne stiahnuť ich pesničku? Pretože tieto peniaze by platili aj tí, ktorí si nestiahnu nič.

Celý tento nápad však nie je až taká blbosť. Takéto výpalné totiž už u nás funguje. Pozrite si napr. Autorský zákon (618/2003). Podľa neho sa z každého média (CD, DVD, počítačové pamäte, disky, karty do foťákov) odvádza 6% ceny, z každej kopírky, napaľovačky, skenera, tlačiarne, foťáku 3% ceny, z každého počítača 0.5%, navyše 3% z ceny všetkých služieb, v ktorých ide o akýkoľvek druh kopírovania. Koľko to je spolu nedokážem odhadnúť, určite sa však z toho celkom funkčne dá žiť.

Má ešte stále niekto dojem, že takýmto spôsobom sa dá bojovať proti pirátstvu? Rôzni výpalníci by na to dali krk, pod zámerom boja proti pirátstvu sa však ukrýva zlatá baňa.

Ja si myslím, že tých zopár stiahnutýchh pesničiek mám už dávno predplatených.