alternative.sk
[ autor Laura, pridané 23. 6. 2008, 11:38, komentáre (2) ]
Kde bolo tam bolo, bola jedna velka krajina so zopar Aborigincami. Ti si zili ten svoj jednoduchy zivot, az pokial neprisiel pupok ludstva z Europy a nezacal tuto krajinu rychlym tempom osidlovat. A potom prisli dalsie a dalsie narody a momentalne je v Sydney viac Aziatov a Indov nez Australcanov ( alebo kto su to vlastne Australcania). Ale podme pekne od zaciatku.

V poslednej dobe sa vela hovorilo, ako Australia ekonomicky rychlo napredovala, ako dobre a jednoduchsie sa tu zije a momentalne je vraj popularnejsie ziskat obcianstvo tu, nez v Amerike. Ale z nerastneho bohatstva, turizmu, studentov a lacnej pracovnej sily sa neda asi zit donekonecna, vsakze ( co plati asi v pripade Sydney).

Ja som sa sem vybrala konkretne za poznanim, skusenostami a hlavne cestovanim. Neplanovala som tu zostat ako vacsina slovakov alebo cechov a ani po jeden a pol roku tu rozhodne zostat nechcem. Dovod? Zacala som porovnavat nase zaprdene Slovensko s touto vysnivanou zemou.

Australia je velka uzasna krajina. Zatial som ju presla len prstom na mape a kochala sa nad obrazkami. Takze vacsinou casu som sa zatial rozculovala iba v Sydney. A teraz k veci. Co je tu vlastne take uzasne.

Usmevy
V prvom rade, ludia su milsi ( aspon australcania), usmievavi. Skoro stale sa na teba niekto usmieva, ci uz ked idete voci sebe oproti, cakate v rade v banke, stojite v autobuse. U nas doma, keby sa niekto na mna vyskleboval, myslim si ze je nahuleny. Skoro kazdy ti tu chce pomahat, ked sa tvaris, ze si zabludil, alebo si turista. Zas na druhej strane, niektori si tento usmev uz umelo nacvicili a vobec nie je prirodzeny. Obcas na mna az neprijemne posobi. Co mi strasne vadi, vacsina blondinok ma strasne vysoky hlas, az taky pisklavy. Ten museli dlhu dobu trenovat, aby dosiahli taky efekt. Brrr, uplne neprijemne. A ono by to malo zniet akoze zensky a jemne.

V predajni
Ak si kupujete cokolvek, rovnako aj tu aj doma vas predavacka presvieca, ako vam to uzasne padne a ako neskutocne v tom vyzerate. Len na Slovensku je ta predavacka nasrata, ako keby to robila za trest a tu je nadsena, ze ta presviedca, ako skvelo v tom vyzeras, napriek tomu, ze je to uplne hrozne. Minuly rok som si sla urobit radost, chcela som kabatik a suknu. Kabatik bol nad kolena a sukna pod kolena. Celkovo som v tom vyzerala ako liliputanec, ale predavacka jasala. A ked prisli do mody tricka, ktore su po kolena, vravim predavacke: nieco kratsie by nebolo? S velkym usmevom mi podala opasok. Vyriesene. V mode boli tricka s opaskom, ktory sa nosi na troch miestach: okolo pasu, pod prsiami, na zadku.

Mozem prosim vidiet Vasu tasku?
S touto otazkou sa stretavame v kazdom obchode. Samozrejme maju tu tie iste klasicke pipace ako u nas doma. Ale pre istotu stoji pri vychode tetuska, ktora by akoze mala kontrolovat, ci si nieco neukradol. Uuuuplne najvtipnejsie je, ze tetuska sa spyta: mozem vidiet co mate v taske? Ty len otvoris tasku a to je vsetko. Osoba sa nemoze hrabat, nemoze kutrat a pod. Ja osobne nosim velku kabelu, obcas tam mam nakup aj z inych obchodov ( jedlo, handry, cokolvek), v igelitke. Osoba nazrie a to je vsetko. Kolko krat si uvedomim, ze by som mohla vyniest cely shop, dat si do igelitky a igelitku v kabele. Nic nemozu. Je to vlastne iba o tom, ze pokial neodmietnes, uz vyzeras ako doveryhodna osoba.Kolko krat nas poziadali, aby si ukazali ruksak, co v nom mame. Otvoris iba do polky, tetuska vlastne absolutne nic nevidi a povie Ok. Pre mna je to zbytocne pushovanie. Bud nech kontroluje alebo nech neotravuje. Aky to ma vyznam.

Nie je krcma ako krcma.
Kedze je tu oficialne zopar pubov, ktore si kupili licenciu na podavanie chlastu, teda nasa klacika krcma ale vstrasne zlom prevedeni, tak obcas si aj mozete vypit. Sranda je vsak vtom, ze aj pri pocte 200 ludi vpube, tzv. nasa Umelka, si casnik pamata, kolko si vychlastal a niekedy pri 4tom ti uz nechce naliat. Ze vraj si uz spity a koniec. A ked sa nebodaj este zacnes dozadovat, tak tak ochranka vyvedie. Si proste opilec. To doma by ta nasinec vysmial, ved po 4tom este ani pit nezacal.
A tak sa mi celkom casto stava, ze mi Miso pride celkom skoro z krmy, lebo ich vyhodili ako opilcov a vytrznikov, heh.
Alebo sa mu raz stalo, ze bol v krcme na bicykli ( podotykam ze Krcma vyzera ako Umelka , vonku zahrada) a bike mal oprety pri stole. Prisiel Velky vyholeny clovek s priemerom krmu 60 cm, vysielackou v uchu a kazal mu dat bike prec. Tak ho dal pred krcmu. Zase dosiel za nim, ze tam ho tiez nemoze mat.A tak si Miso dal zavolat manazera, ktory mu vysvetloval nieco nejakym slangovymi kecami z coho rozumel iba Mate.. to ako kamo, bracho a pod.
A tak siel Miso do pecka.. V podstate ani oni sami nevedia, ze preco, ale je to problem.


Pravidla si pravidla.
V podstate vsetcia sa tu riadia nejakymi pravidlami, ale ich vyznam nevedia vysvetlit. A ked sa niekoho opytate, ze preco? No lebo to tak je. Slovak chce nejaku logicku odpoved, ale ziadnu nedostane. Lebo medved. Kamaratka pracuje ako SBS karka v miestnom Poluse. Raz sa zasekla mamicka s dietatom vo vytahu a nemohli ju otvorit ( napriek tomu ze mali kluce od vytahu), lebo museli cakat na Company, pod ktoru spadaju vytahy. Takze decko tam vrieskalo asi pol hodinu, pokial neprisli kompetentni. Rules are rules.


Zakazane fotografovanie
Uz davnejsie sme boli v miestnej Bille nakupovat jedlo a zrovna sme mali cerstvo novy fotak, tak ma Miso fotil ako nakupujeme. Za chvilu za nami prisiel picko, ze nesmieme fotit. Tak si Miso zavolal manazera a vravi mu, ze nikde nie je napisane, ze sa nesmie fotit. Pred vchodom je tabula ( nekradnite, na poziadanie ukazte tasku, zakaz so psom a pod) ale nic o fotografovani. A tak mu manazer vysvetluje: to su bezpecnostne pravidla a tak, keby tu niekto chcel robit spionaz a tak. Sme si mysleli, hej, chceme okukat v akom poradi a v ktorych regaloch maju zoradene sampiony a tatarku. Ked si otvorime zajtra Billu, aby sme mali Know-How. Tak mu vravi: ale ja ti tu kaslem na tvoj shop, vies, my sme na prazdninach a ja si tu fotim svoju frajerku ako nakupuje.Vies, mame novy fotak a my taky sedlaci tu teraz fotime kraviny.
no vies, ale pravidla... bla bla.. ale vies co kamo? Nabuduce ked budes chciet fotit tu v obchode iba povedz ze chces hovorit so mnou a ja ti to dovolim. Takze asi tak, Teraz mame povolene fotit v shope, haha. To aby sme tam teraz kazdy den chodile a fotili vsetko co nakupujeme.

Say No to Plastic Bag
Enviro politika v Au v oblasti odpadov je uplne biedna. Uplne vsetko ti balia do plastovych igelitiek. Ale nie takych hrubsich ako u nas v Tescu, kde si komplet nakup odnesies v 2 taskach. Tu mas na kazde 3 ks sortimentu 1 igelitku. Ze aby ti tazke nebolo. Cize bezne vychadzas z potravin z 10 timi igelitkami, ktore si potom aj tak nalozis do auta a doma vyhodis.V mensich obchodoch dostanes na 1 vec ( akokolvek malu) igelitku. A pritom by to ti ludia mohli vziat do kabelky, ruksaku, kdekolvek.
Ked som predavala salaty, shop bol vedla potravin v supermarkete, casto prisli tetusky s plnym vozikom z potravin. Vo voziku asi 15 igelitiek, v kazdej po 3-4 veci. Balila som tetuskam salat do plastoveho kelimku a ten do papieroveho vrecuska. Tetusky vacsinou zadreli takym tym pisklavym hlasom: And can I have a plastic bag? Vtedy som normalne bola vo vytrzeni, vsak si kludne mozu ten salat prihodit do jednej z tych 15tich igelitiek co maju vo voziku. Naozaj mi pripadalo, ze oni nepremyslaju, je to automaticky vsetko naucene.Veci patria do igelitky, ale nerozmyslam, ci ju naozaj potrebujem.
A vela krat sa mi stalo, ze som kupovala 1 malu blbost a predavacky mi to uz ochotne pchali do igelitky.

Separovany odpad
No, tak aby som nehovorila o tom, ze su za opicami, maju tiez triedeny odpad. Teda skor maju smetiaky na triedeny odpad, ktory skoro nik netriedi. Alebo okrem triedeneho odpadu tak ludia hazdu uplne blbosti.Takze, aky to ma vyznam. Navyse vo vsetkych supermarketoch ( odpad z restauracii a shopov) sa netriedi, nemaju smetiaky na sklo a pod. Triedi sa iba domovy odpad ( teda podla toho, ako komu vyda).


Hlupost nepozna hranice.
Niekedy mi Australcania pripadaju dost nahlupli. Uplne vo vsetkom. Taki su mili, az su hlupi.
Casto krat sa mi stavalo, ze sa ma niekto v shope spytal, ze ako dlho ma rozhrievat doma v mikrovlne salat, pokial ho chce mat len tak stredne teply, alebo horuci. To mna by ani nenapadlo, strcim ho mikrovlnky, po case vyberiem, pichnem prst, nemam dost, zohrievam dalej.
Ale ako to funguje, mate moznost sa presvedcit aj na hocijakom navode: napr. ako si zohriat pizzu a pod. Je tam napisane, ze dajte tu papierovu skatulu prec, nedavajte ju do truby spolu s pizzou. Lebo uz sa stalo, ze nejaka babka vyhorela, lebo piekla pizzu so skatulou.Australcania su niekedy ako naprogramovany.
Kamarat to vyborne vystihol. Predstav si, ze kracas po ulici a pred tebou je zrazu prekazka ( stena), na ktorej je napisane: ak si prisiel az sem a nevies ako dalej, tak volaj na toto cislo; 0000 000 000. Tak Ozik vytiahne telefon a zavola: Hi mate, here s the wall, I should call this number...
A Slovak skusi 3 kroky dolava alebo doprava, obide stenu a ide dalej.

Nie je kazdy muz handy man.
O tom, ze nie kazdy muz je majster cinu svedci aj fakt, ze tu vychadza dost casopisov typu Handy man ( ako zmontovat 2 dosky o seba, ako prisrobovat nieco a pod).
Nas majitel na starom byte bol asi Leader. Kazdy majitel bytu, by mal platit prachy do nejakeho fondu ( nieco ako bytove druzstvo u nas) a ked sa nieco pokazi, mali by to prist opravit. Nas majitel vsak setril a tak neplatil a tak sa snazil vsetko opravovat sam. Ako vedel.
Nastahovali sme sa do komplet prerobeneho bytu. Nova podlaha ( najlacnejsia laminatova, ktora sa rozisla po 3 mesiacoch), nova kupelna. Po 3 mesiacoch nam praskla laminatova vana a bola tam skara 5 cm. Vravim mu, nech to pride zalepit. Zjavne vypodlozenie vane zo spodu nebolo dostatocne, vana sa nam prehybala a zacala praskat. Sral na to asi dalsich 5 mesiacov, az sme mali 3 diery a tak mu vravim, ze je mi jedno, ked sa bude sused podomnou stazovat, ze ma mokry strop. Nakoniec vymenil vanu. A pri vymene musel odrazit prvu radu kachliciek, ktore sa mu samozrejme uz nepodarilo prilepit na povodne miesto, takze to vyzeralo uplne strasne. Navyse sa mu nejakym sposobom podarilo prehodit kohutiky s teplou a studenou vodou na umyvadle ( co nemalo nic spolocne s vanou). Vanu nezamuroval. Po dalsom mesiaci mu vravim, ze sa nam chrobaky prechadzaju pod vanou, ze by uz mohol zamurovat. Tak zamurova, ale kachlicky naspat nedal. A potom sme to uz neriesili. Po dalsom mesiaci nam praskla hadica v umyvadle na teplu vodu. To sa mu podarilo asi narezat pri vymene tej vane. Z bytu sme odisli po 15 mesiacoch z neokachlickovanou vanou. Ked sa stahovali dalsi najomnici, asi musel okachlickovat vanu a zas nieco posral, lebo susedkom ( nasim slovenskym) zacalo dost pretekat cez strop.
No katastrofa. A to mal doma v pracovni ( byval vo vedlajsom baraku) vyveseny na stene zaramovany diplom ( Dr. Psychologie).
Vtipny bol aj ked kosil travnik pred domom. Obleceny v skafandri jak kozmonaut, vonku 35 stupnov. Rukavice a sluchatka. No u nas Jozo s Ferom by kosili v monterkach, hore bez s pivom v ruke. No, ale tu sa dba na bezpecnost prace:-))

Pracovne pozicie
Na druhej strane je tu vela pracovnych pozicii. Na kazdu blbost potrebuju 3 x viac ludi ako na Slovensku. Najcastejsie je to vidiet pr: na ceste je prekazka ( trebars nejaka jama alebo tahaju kable alebo opravuju asfalt), podotykam, na ceste je frekvencia aut 1 za 15 min. A okrem tych, co to opravuju tam stoja dalsi 3 ludia: jeden drzi znacku stop, ten druhy go, ten treti ma vysielacku, keby nieco.Doma by to vyriesili semaforom a usetria na 3 platoch.


Supervisor-manager
A uplne najlepsie su ich vsetky managerske a supervisorske posty. Na vsetko tu musis mat niekoho nad sebou.Vacsinou, ked sa niecoho dozadujem, tak taky bezny zamestnanec ma posle do certa, ze musi mi zavolat supervisora. Tak mu vravim, pytam sa teba, nie tvojho nadriadeneho. Co sa bez supervisora nevyseriete? Raz za mnou prisiel typek v obleku do salatov, ze chce hovorit s managerom. Vravim mu, nemam managera. Ja tu predavam a majitelka si obcas chodi pre prachy. Na naberanie salatov do kelimku nepotrebujem ziadneho managera. Tato odpoved ho celkom zaskocila, bo podla planu mal vraviet iba s managerom. No, mili moj, ja nie som McDonald a managera nam tu netreba. A tak medzi predavanim a blokovanim sa ho pytam, ze co potrebuje. Tak on, ze ma take nalepky na propagaciu stolovej vody a ze ci mi moze ich nalepit na ladnicku. Tak mu vravim, tu mas sprej a handricku, ocisti si sklo, aby ti dobre lepilo a nalep si, co chces. Typek sa pozabaval, podakoval a pekne odisiel.

Nie je matka ako matka...
Nechcem vystupovat ako stara knedla ( a prirovnavat sa k babkam, co vykrikuju po mladych, ze nevykladaj si tie nohy na tu lavicku a pod), ale niektori mladi ludia vo veku 14 rokov su tu neskutocne drzi. Tak papulnate decka, rovnako ako u nas. Normalne by som to bila.Ale ono je to asi vsetko vo vychove.

To, ze ludia su tu otuzilejsi je vseobecne zname. Ale napriek tomu, ze zima je tu okolo 10 stupnov , tak v zime tu fuka sialeny vietor ( predsa len more) co hned znizi teplotu o dalsich 10. Vsetcia chodia nadalej v trickach, mikinach a slapkach. A to aj male deti. Casto vidiet deti s holymi krizami, bez ponoziek, alebo len tak bez topanok pobehovat. To ja uz mam menzestraky a polartek. A casto vidiet mamicky s kocikmi ( mamicka ma kozusinove backory ala pamela anderson), dieta v kociku bez topanok s holymi nohami. A vonku je naozaj chladno. Alebo mamicka ma bundu a dieta len v tricku. Niekedy sa pytam, ze ked je mamicke, ktora sa hybe zima, ze ci takemu dietatu, ktore sa v kociku nehybe nie je zima tiez? U nas by ta uz niekto zazaloval za tyranie deti, heh. Dokonca ked som bola na lyzovacke, vonku bolo -7, sneh, 4 rocne decka, co stali na lyziach prvy raz a ucili sa lyzovat nemali ziadne pancusky, ziadne tricko zapravene do oteplovaciek. Ako padali a mamicky ich zdvihali, vsetky mali hole krize. Otras.

Kultura stolovania
A vychova zacina rovno v mladom veku. Nie je nic nezvycajne, ked 3 rocne deti sa liepaju po stole v restauracii alebo kaviarni. A v topankach. A matka ma v pazi. Hlavne ze neotravuje a neplace. Deti casto beru do ruk vsetko jedlo co ma matka na tanieri a rozhadzuju po restike. A ziadnu z nich to netrapi. Hlavne ze neplace. Casto krat sa nam stava, ze 5 rocne deti lepia spagety na stenu a matka sa len s usmevov prizera, ze ako kreativny umelec z neho rastie. A ja to musim potom oskrabovat. Do dalsej restiky chodi manzelsky par, ktoremu vsetko jedlo z taniera ich 4 rocne dieta porozhazduje po zemi. A oni sa len prizeraju a spokojne odidu hladny. Vela krat sa stava, ze ked je v restike nejak skupina s detmi, mamicky klabosia, decka sa bose nahanaju a vrazaju do teba, ked nesies horuce, prave nalozene 4 taniere z kuchyne. Ale pokial by si to na niektore z deti vylial, ty si na vine.

A uplne nepochopitelne kraviny, co ma vedia vytocit.
Posta je srandovna vec. Hlavne taka doporucena. Pokial Vas postar nenajde doma, hodi Vam do schranky listok ( vyzdvihni si na poste). Ok, to je rovnake ako doma. Posta vsak prisla na Misa a musela som to vyzdvihnut ja. Tak pridem na postu a vravim, tu je Misov pas, moj pas, nemoze si to prevziat, lebo nie je doma. A tetuska za okienkom mi vravi, tak to musi napisat splnomocnenie, na zadnu stranu listka, ze splnomocnuje mna a ja sa mam podpisat. A tak vravim tetuske, aka blbost, ved to mozem komukolvek vytiahnut zo schranky listok, za rohom sa podpisat a potom uz len prist a prevziat postu. To co to tu mate za system? A tetuska na mna pozera, ze aha? Ved pokial tam nie je vyzadovany Misov podpis a potom nejake jeho ID, kde ma podpis ( lebo na australskych ID nie je podpis), tak cela tato maskarada vobec nema vyznam. Inak, 80 % starych domov ma schranky o velkosti 13 x 17 cm, neuzamykatelne, takze si fakt mozes vybrat z ktorejkolvek schranky co chces.

UPS delivery je tiez taka sranda. Objednas si nieco z Ameriky, sledujes celu trasu pohybu tvojej skatule cez Ameriku, vies kedy ti to pobalili, kedy to odletelo kam, kedy priletelo do Au a vies ze uz je to v Au. A tak cakas, kedy ti to dorucia. Kedze sa dorucuje len cez pracovnu dobu Pon-Piat 8-5, tak cakas, ze ti typek zavola na mobil, ze kedy si doma, popr. kde si. Tak tu ti nik nezavola. Tu pride typek 3 x pocas tyzdna okolo 13.00 a nenanjde ta doma. Miesto toho aby zavolal, dorucil len raz a usetril si 2 zbytocne cesty.

Doprava v Sydney
Pokial by sa niekto stazoval na nasu dopravu v Bratislave, tak ta je vlastne uplne uzasna ( az na ten pocet ludi v autobuse). Ked si poviete natlacena 39na smer na Mlynske, tak tuto to neexistuje. Autobusy chodia celkom casto, az na niektore vynimky. A su prazdne. Benzin je lacny, takze vacsina obyvatelstva cestuje autom. Natlaceny bus je iba rano do roboty a vecer z roboty ( kedze v meste niet kde parkovat).


Sranda vsak je, ze system oznacovania listkov nefunguje ako u nas. Cvikac je len jeden a vpredu. Pokial nemate listok, tak si kupite u vodica. Cim sa samozrejme dost zdrzuje cela doprava. Navyse z ich povahy vypliva, ze babky a dedkovia si este s vodicom zvyknu pokecat o pocasi a o tom aky je den, potom hladaju v penazenke zopar drobnych, potom sa este tmolia k nejakej sedacke. Cize doprava je tu neskutocne pomala .Kym vsetcia nastupia a pod. A navyse ludia nie su zvyknuti vystupovat zadnymi dverami ako u nas, takze cely proces nastupovania je este zdlhavejsi. Asi im nedoslo, ze keby vystupovali zadnymi, slo by to rychlejsie. Ale dont worry, oni maju casu a casu.


Co je vsak zaujimave, vodic tu ma navyse este funkciu sprievodcu, poradcu a pod. Ked nastupujete do autobusu a neviete ani kam chcete ist, vodic Vam osobne poradi, obcas vyjde aj z autobusu aby vam na ulici ukazal smer. U nas by ta asi kopol do prdele. Ked neviete co a ako, ci vystupit alebo cakat, kludne bude nastartovany cakat aj 5 min, kym sa rozhodnete co a ako. A navyse nik z autobusu po vas nebude vykrikovat.
Priklad: Ked ide mamicka s kocikom, vodic ochotne vybehne z kabiny jej pomoct ( pretoze nikoho z cestujicich ani nehne). Ked sa raz jeden typek stratil vysiel von z busu, zhruba 4 min telefonoval, lebo si nebol isty, kde je, autobus na neho 4 min cakal. Ked sa mi stalo, ze som si myslela, ze mi niekde v buse vypadol mobil, hladala som ho pod sedackami asi 3 min a bus na mna cakal, kym si nenajdem a nevystupim. Toto by sa u nas asi nestalo. Ale uplne vtipne je, ked ludia vystupuju, zvacsa este vykecavaju s vodicom o blbinach, minule nejaky chlapik kecal s indicym vodicom a potom nam vodic ako ospravedlnenie za zdrzanie povedal: Its regular customer. To uz som hromzila, ze idem neskoro do roboty.


Co je vsak uplne na rozculenie je ich cestovny poriadok. Nikdy nechodia ako maju. Dovodov je viac:
1, clovek, co robi cestovny poriadok neprihliada na pocet krizovatiek, ktore musi autobus prejist a tak sa stava ze na rovnaku vzdialenost ma vodic niekedy 10 min a niekedy 15. Vysledkom coho je predcasny prichod alebo meskanie. Podotykam, ze zapcha v Sydney je zhruba ako okolo nasho Trnavskeho Myta, Hlavnej stanice, Hodzovho a pod v case dopravnej spicky. Inak je Sydney jedna velka dedina typu Devinska Nova Ves, Poddunajske Biskupice a pod. V tychto miestach nebyva absolutne ziadna zapcha, takze by doprava mala chodit nacas. Ale hovby zlata rybka.


2, vodic si vyrazi z konecnej kedy chce. Byvala som na konecnej. Do prace som pravidelne chodila rovnakym autobusom. Mal ist 16.39. Chodil v rozpati 16.32 az 16.48. Podla toho ci este jedol desiatu alebo uz docital noviny a nudil sa. Absolutne to netankovalo, ze ide mimo rozpis.
A tak som musela vzdy stavat na zastavke 15 min. skor. A takto to bolo so vsetkymi autobusmi.
Alebo nebodaj sme sli dom vecer. Bus mal ist 22.50.Chodil bud 15 min skorej alebo o 15 min neskor. Bola to jeho posledna shichta, mal naponahlo, sup ho dom. A my sme chodili peso.


Ozaj, kamartin manzel je vodic busu. Minule sme sedeli v depe v buse a cakali, kym vyrazime. Ked tu zrazu okolo neho prefrci dedko, co sa nudi a berie mu vlastne jeho cas. A tak sa stava ze casto idu 2 busy za sebou a potom dlho dlho nic.Slak aby ta trafil.
Vtipne je, ze zastavky su len na znamenie. Vodic sa samozrejme niekedy tvari, ze ta nevidi a tak ti nezastavi.
Minule sa mi stalo, ze stojim na zastavke, cakam na bus do prace. Ten sa vali sialenou rychlostou okolo mna, zaregistrujem ho az na poslednych 50 m. Zdvihnem ruku, davam znamenie, vodic este premysla, spomali, nakoniec serie na mna a nezastavi mi. Volam Misovi, berie ma autom, dobehneme ho o dalsich 6 zastavok a na krizovatke mu Miso nadava. Vodic sa tvari, ze som nedostatocne davala znamenie.
Alebo sa nam stalo, ze stojime na zastavke, ale 4 m pred nou. Teda 4 m pred tym stlpom, kde je cedula, ze zastavka. Davame znamenie, vodic nezastavi. Miso ho dobehne na druhej zastavke a strasne mu vynada. Vodicova odpoved, nestali sme na zastavke. Co k tomu dodat.
Ale zase sa nam s Janou stalo, ze ideme do roboty, vylezieme z domu a stopneme si bus priamo pred domom ( 100 m od zastavky). Vlastne ak by nam nezastavil, bola by som nasrata, lebo zase siel o 10 min skorej.


Realitky
O tom, ako som vybavovala telefon a elektrinu som uz pisala. Ale mam nieco nove. Pred Zelandom sme opustili stary byt, po navrate hladali novy. Chodila som po realitkach, pytala sa na tzv. den otvorenych dveri, kedy mozes byt vidiet. V realitkach ma vacsinou vitali nejake truby so zuvackou v hube a odpovedou: neviem, este nie je zname a pod. Inak je jedna centralna stranka ( cca nase reality) , kde vsetky realitky inzeruju. Co sa mi vsak casto stavalo, ze na nete bol uplne iny termin, od kedy je byt volny a v realitke mi povedali ze iny. To naserie, hlavne ak vidis, ze mlade na recepcii okrem dvihania telefonu ( raz za 15 min absolutne nic nerobia), mohli by aspon updatovat stranku. Alebo bol ten byt volny okamzite, ale nenasiel sa nik, kto by ti ho ukazal. ( to zas na skodu majitela, ale realitak to asi duchaplne zdovodnil). A tak som 3 dni chodila a rozculovala sa.

Nakoniec sme nasli, podpisali zmluvu. Agent v utorok vravi, ze sa mozeme okamzite stahovat ( co mala byt sobota), potom sa vsak nevedel rozhybat vypracovat zmluvu a tak sme sa stahovali az v pondelok. Byt bol pritom prazdny a pravdepodobne majitelovi bytu utekali prachy. Co vsak realitny agent vedel perfektne zdovodnit asi stylom: no nikoho som skorej nenasiel. Najvtipnejsie bolo, ze som dopredu platila zalohu, potom nejaky najom. V akejsi predzmluve bola vycislena suma: najom minus zaloha rovna sa rozdiel. Sekli sa o 80 centov. Neriesila som to, myslela som, ze to zaokruhlili. Nastahovali sme sa. O tyzden mi pride sms od agenta, ze mam okamzite uhradit zvysnych 80 centov akymsi specialnym prevodom Visou. Kokos, hambila by som sa pisat klientovi ( zvlast ked to bola moja chyba a pomylila som sa), ze uhrad 80 centov. Navyse minimum cez Visu sa da hradit 1 dolar plus poplatok. Takze cela transakcia nas vysla na 1,3 dolara.

Zapojenie internetu
A zacali sme riesit znova zapojenie telefonu a internetu. Mali sme aktivny ucet a stacilo len zavolat na zmenu adesy a mali by ta premiestnit a znova zapojit. Tak tento proces nas stal nervy. Postup:
1, zavolas na telekomunikacie, tam je ten automaticky hlas a mas mu povedat coho sa tyka tvoja poziadavka
2, akysi generator vygeneruje podla slov, ktore povies a prepne ta niekam...
3, cakas aj 15 min..
4, minie sa ti kredit na mobile, bo tato sluzba je riadne spoplatnena
5, kupis si novy kredit, vytocis znova a modlis sa, aby to cele prebehlo rychlejsie...
6, konecne niekto zdvihne, po overeni vsetkcy tvojich udajova cisiel sa z tebou zacnu bavit
Vysvetlis im, ze mas otvoreny ucet, tvoja stara adresa bola taka a nova taka a chces zapojit pevnu linku na novu adresu.... povedia, ze ok, ze do 2 pracovnych dni..
Medzitym sa ta tetuska opyta, ze ci chces znova ten isty program za 29.90, tak jej zase vynadas, ze ty mas program za 19.90 ktory ti uplne staci, nakolko mas pevnu linku len kvoli internetu.
A ze uz ti raz bezdovodne zmenili tento program na vyssi a nech uz to ani nahodou neskusaju.
Normalne sa nam stalo,ze nam pride faktura o 10 dolarov viac. Volas tam a povedia ti, ze v systeme maju zmeneny program. Ze evidovali zmenu z nasej strany.

To iste urobis aj na zapojenie internetu. Kedze Internet a pevna linka su prepojeny, povedia ti, ze musia pockat, kym zapoja pevnu, potom mozu zapojit internet.

Cakas teda 2 pracovne dni. Po 4 dnoch sa nic nedeje.
1, Volas, minies kredit, zase tie keci okolo toho. Medzitym ta 6 krat niekde prepnu, nasrata im vysvetlujes, ze stale nemas signal na pevnu linku. Tetuska namiesto toho, aby riesila tvoj problem ti zacne ponukat mobil vramci ich sluzieb. Nasrata im vynadas, ze nemas cas na ich ponuky, zase ti dojde kredit.
2, dalsie 2 dni tam volas kazdy den, nakoniec poslu nejakeho opravara, ktory skontroluje ustrednu niekde pred barakom a necha ti v schranke odkaz, ze je to Ok.
3, samozrejme telefon ti nejde, volas tam a dalsia tetuska vravi, ze nemas zapojenie u teba v byte a ze to bude stat 299 dolcov.
4, To si uz uplne vytocena. Das si den pauzu, predychas to, volas na druhy den
5, na dalsi den dvihne typek a vravi, ze to bude stat len 59 dolcov. Vravim mu, ze nech mi sem niekoho posle. Nech mi kukne to, co mi trci zo steny. Typek ma necha zase cakat 15 min, zhana nejakeho volneho pracovnika.
6, dohodneme sa na druhy den medzi 13.00 az 17.00. Vravim mu, ze nech mi niekoho poslu ale max do 14.30 som doma, potom som v praci. A typek si pise do kompu: medzi 13.00 az 17.00 . A tak mu vravim, do prdele daj si poznamku do kompu ze do 14.30 v opacnom pripade nikoho neposielaj. Nik nebude doma.
7, nakoniec to nechame na neurcito, je mi jasne ze zase nik nepride
8, na moje velke prekvapenie o 12.55 dosiel typek, do steny mi strcil nejaku zvonkohru ( vo velkosti skusacky) a za 5 min som mala signal.


Tak volam teraz na internet, pocujte mam signal, zapojte mi internet. Zase sa 3 dni nic nedialo. A mimochodom nam uz prisla faktura za internet za obdobie od 01.05 do xy, a to uz bolo 06.05 a internet sme stale nemali aktivny. To uz sa Miso rozculil a zavolal tam, ze co to ako? A tam tetuska vysvetluje, ze tak a tak. Tak im tam znadal a tetuska prislubila, ze nema nebude ratat 1 mes internetu. Miso sa dalej rozculoval a tetuska prislubila, ze nam nezapocitaju poplatok za transfer 59 dolcov. A potom asi prisiel asi supervisor a znadal tetuske, ze nam moc naslubovala, vysledkom coho bolo, ze na druhy den sme mali net a ziadna zlava a mesiac free sa nekonal, heh.
Ale stalo nas to dost penazi ( 2 karty) a nervy.

Cize suma sumarom, ak zhrniem koko nervov ma stalo na Slovensku zrusenie mojho mobilu ( ktory bol uz davno mimo akcie a nevedeli ma vypnut 3 mesiace a stale mi uctovalia a stale nejaka porucha v systeme ) a tymto procesom znovuzapojenia telefonu a internetu tu v Au, sluzby su uplne rovnake vsade.

A potom si clovek uvedomi, ze Slovensko nie je az taka zaprdena diera, ze vsade je to rovnake.