alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 19. 7. 2006, 01:25, komentáre (2) ]
tagy: haluz
Pred týždňom sme boli s Pištom zasa raz na streche čosi riešiť. Všetko dopadlo dobre, ani sme sa vďaka Kofolke veľmi neupiekli na slnku. Cestou naspäť sa Pištovi podaril fajn nález - list.

Ležal tam na zemi medzi bordelom, čo tam zostal po nejakom houmlesákovi. Asi si viete predstaviť - staré handry, neskutočne špinavé, do toho holubie hovná (holuby sú fakt asi horšie ako potkany, preto ich aj tak voláme - lietajúce potkany), zakrvavené obväzy, niekoľkoročné zožltnuté noviny... A medzi tým nejaké popísané papiere. Pišta ich vzal a začal čítať. Bol to list, ktorý napísal chlapík z basy svojmu kamošovi vonku. Kamoš list dostal, len sa mu medzitým dajako podarilo prísť o bývanie a auto (boli tam aj jeho papiere z lízingu). Chlapík tam už pár rokov nebol, pretože domáci ho tam vymákli a celý dom pozamykali. Veci po chlapíkovi tam zostali.

Nedávno som prečítal jednu knihu, v podstate o jednom týpkovi, čo strávil pekných pár rokov v base v Ružomberku, Ilave, Leopoldove, niekde v Nemecku (Dorel Levron, v mene republiky...), list som si teda hneď privlastnil ja. Každý človek už podľa mňa napísal nejaký list, minimálne ked musel z dajakého tábora v lete. Tento bol ale trochu iný. Úplne z neho sršalo "Chcem ísť odtiaľto preč!". Ja som v base nebol, ale fakt by som nechcel zažiť taký možno trochu klaustrofobický stav, kedy sa nedá nič robiť, žiadnym spôsobom sa nedá zabiť čas, len sedieť a písať listy. Teraz nehovorím nič o dôvode, prečo sa tam chlapík dostal, ani o tom, že jeho kamoš vonku mal s basou tiež skúsenosti. O tom nič neviem a radšej neriešim. Možno by to ale niekoho zaujímalo, tak sem ten list odpisujem, písmeno po písmene, aj s chybami. Nie je to najhoršie. Zmenil som ale mená, nech s tým nemá niekto problémy. Napadla mi aj taká otázka, je možné, že by sa našiel autor alebo adresát tohto listu?



Bratislava 30.07.03
21:00 hod. streda

Nazdar Peťo

"Úvodom tohto krátkeho listu Ťa pozdravujem"

Peťko môj zlatý, čo si zaspal? Od obdržania tvojho listu, som ti napísal už 2 listy. No neodpovedal si mi ani na jeden! Poslal som ti i tie tvoje fotky, a ani si my neodpísal že či si ich obdržal, alebo nie. Čo je s tebou? Alebo máš toľko roboty, že nemáš čas? Ja viem vonku je to iné ako tu. Tu je času kopa, že ani nevieme čo s ním. A preto sa stále nudíme. Hráme karty, šach a iné blbosti. Však to poznáš ako to tu chodí. Buď rád že si vonku, lebo tu je to na nič. Však ako vždy. Asi pred 3 dňami som videl toho magora Laca, išiel na kúpanie. Na súde som dopadol dosť na houby. Odročily mi to na September a to tu budem pomaly už rok. Keď budem mať súd budem tu presne 255 dní, šlak to trafil. No som zvedavý čo bude ďalej, lebo už ma to tu nebavý. Vonku je slnko, sloboda a tak dalej -->

II.

Dúfam že keď výjdem von tak sa stretneme. Dnes som dostal aj pozdrav od Vaša a že čaká kedy už budem vonku. Ak mi dá aj dva roky, tak tento rok by som mohol byť vonku na PP-čko. No uvidím ako to dopadne. Je to vo hviezdach. Prisahám bohu, že keď výjdem von, tak nezdvihnem ani ten hrdzavý klinec zo zeme, lebo pri mojej smole ma zavrú aj za to! Kašlem na to pôjdem robiť do Slovnaftu a na 3 smeny. HM! No čo som sa zbláznil, to iba žartujem.
Peťo, ak môžeš pošly nejaké známky, obálky a papier.
Ak serieš na to, tak aspoň napíš. Čo nového vonku a tak podobne. Tu nie je nového nič. Okrem malých zmien, ale to nie je ani tak podstatné. Väčšina čo sme tu boli, tak sme tu. Ako ja, Maťko, Adam, Pali a tak ďalej. A čo Bily (Robo)? Neból si s ním? To je ale slubotechna! Šlak ho trafil! Nasluboval hory-doly a kvôli nemu som prišiel o balíčenku. Ja ho asi dorazím, je to magor a živý! Dúfam že ti nie si taký? Ale hnevá ma prečo neodpíšeš, už takú dlhú dobu. Všimol si si? Už skoro vôbec nenadávam. To je pokrok. Nič moc, ale u mňa je to pokrok. Išiel by som rád na dobrú diskotéku a dobre sa zabaviť, ale na to si ešte chvílu asi budem musieť počkať. Nevadí, potom si to vynahradím o to viac. Je mi také teplo, že by som si dal aspoň 3 pivá.

III.

Síce neviem čo by to so mnou narobilo po tak dlhom čase. Ale určite by som ich zvládol i viac. Ale radšej o tom ani nebudem rozmýšlať, lebo ma porazí. Kašlať na to, aj to raz bude. Zavrieť môžu, pustiť musia!
Pomaly už končím, lebo ani neviem čo písať. Teda písať by bolo o čom, ale nechce s mi. A už je aj dosť hodín a idem spať. No to asi ťažko, lebo zajtra má chlapec odmňa z cely súd a už teraz tu prešlapuje ako stonožka.
To zas bude noc. Nevadí, vydržíme to.
Zatial čau a odpíš. Drž sa!

Ahoj
Rasťo