alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 14. 8. 2006, 22:30, komentáre (3) ]
tagy: akcie, haluz
...no to som si zasa raz dal! Medzi akcie, na ktoré budem určite ešte dlho spomínať, sa stopercentne zaradí táto jedna. Alkogrezzcup sa konal od piatka 11. 8. do nedele 13. 8. 2006, približne 500 metrov od posledných domov v Malackách na zarastenom futbalovom ihrisku, hneď vedľa diaľnice. Všetko dokonale zapadalo do atmosféry najmenšieho festivalíku, na akom som kedy bol.

Ešte dakedy vo štvrtok Erik zahlásil, že najlepšie bude, keď na fesťák pôjdeme v sobotu hneď ráno. Vraj je to tam strašne dobre. Vážne netušil, že o čo tam vlastne pôjde, len že je to nejaká akcia, ktorú si zorganizovali miestni chalani z Malaciek, aby si popočúvali hudbu. Že fajn, tak to by som mohol zvládnuť. Prvé podozrenie prišlo, keď som prišiel na miesto stretnutia o pol hodinu skôr, ako sme sa dohodli (však čo, veget, kúpim si novinky) a potom som tam rovnú hodinu čakal na zvyšok. Aspoň som zasa po 100 rokoch prečítal nejaké noviny. Po ceste sme sa zastavili ešte v Bille v Malackách, lebo Erik sa sťažoval, že si zabudol kúpiť rum. Nakoniec mu ho Vlaďa aj tak nekúpila.

2.jpg Na miesto konania sme prišli cez lesnú cestičku. Moje auto sa tam už nezmestilo, tak som 3.jpg ho nechal odparkované hneď pri prvej odbočke. Keď som to miesto zbadal prvýkrát, hneď mi bolo jasné, že nejde o žiadnu megaakciu. Ak sa nemýlim, tak toto je prvá zmienka o nej na internete :-) Všetko sa odohrávalo na zarastenom ihrisku, kde nebolo nič okrem stánku s pivom, vlečky prerobenej na pódium a asi 20 stanov. Až tam som sa dozvedel, že ono vlastne išlo o punkový futbalový turnaj, na ktorom zhodou okolností budú aj nejaké kapely hrať. Vraj v piatok hrali nejaké 3 miestne kapely, že viac už nestihli. Samozrejme, do toho všetkého hrala poriadna muzika typu Exploited.

Hneď na začiatku som si vyslúžil nechápavé pohľady zopár ľudí, že si nedám pivo, ani cigaretu a že ani najnovšiu úrodu neochutnám! To je vrchol, on vôbec nepije a ani nehúli... Alkogrezzcup bol totiž exkluzívne orientovaný na všetky tie veci, ktoré má v názve a ak som niekam fakt nepasoval, tak to bolo na tejto akcii :)

4.jpg Hneď na začiatku som si všimol, ako parádne vyzerá, keď pankáči hrajú nejaký 5.jpg turnaj. Ľudia zo zásady odmietajúci akékoľvek uniformy sa navliekli do viac-menej rovnakých tričiek a hrali za tím zo svojej krčmy. Niektorým spod trička trčal len chochol na hlave a nejaké nožičky. Okolo pobehovali psy a 6.jpg naháňali sa za loptami, s ktorými sa hralo predchádzajúci deň. Akosi sa im ich podarilo dve zrušiť a bolo treba ísť do mesta kúpiť novú loptu. Na jednej z 7.jpg brán bol zavesený transparent Zákaz konzumácie a propagácie drog!, ktorý tam slúžil ako výnimočný terč pre všetkých. Za bránkou bolo odparkované aj jedno auto (prišli na ňom dvaja týpci z Francúzska). Špeciálne som si 8.jpg všimol, že večer mali plechy na jednej strane auta pokrčené o dosť viac ako ráno. Asi od zásahov lopty. Aby bolo všetko spravodlivé, na všetky zápasy dohliadal aj rozhodca. Len tak od pohľadu by som to doňho nepovedal, sedel totiž pri kraji ihriska v roztrhaných rifliach a koženej bunde, chlastal pivo a keď mu niekto nahlásil, že bol gól tak si ho zapísal do papierov a chlastal ďalej.

Samotný futbal sa hral v zostavách 6+1. Niektedy sa však tieto pomery trošku pomenili, hlavne keď si občas niektorí pomýlili, na ktorú bránku majú útočiť. Asi bolo jednoduchšie utekať s loptou na tu najbližšiu, strašne vypáliť na zdeseného brankára a výťazoslávne odbehnúť preč. Zopárkrát sa 9.jpg tak stalo, že nehrali proti sebe dve mužstvá 6+1, ale jedno 6+1, jedno 5+1 a 10.jpg jedno mužstvo 1+0 hralo proti všetkým. Úplne bežným javom bolo, keď si hráči počas hry odbehli k divákom, odpili si z piva a vrátili sa naspäť hrať, prípadne keď niekto utekal s loptou a zrazil divákov chodiacich k bufetu a naspäť s pivom. Raz sa dokonca stalo, že dvaja maníci z jedného mužstva išli obrať súpera o loptu, ale nejako zabudli zabrzdiť, zrazili sa a 3 minúty sa potom nevedeli postaviť na nohy. Jeden chalanisko to počas čakania v útoku zabalil, ľahol si k súperovej bránke a spal tam ešte nasledujúce 2 zápasy.

11.jpg Blbé bolo, keď okolo obeda začalo pršať. Najprv sme len tak postávali pri stanoch a čakali sme, že či to neprestane. Neprestalo. Všetci si začali zúrivo opravovať 12.jpg svoje prístrešky, ktoré držali len na dobré slovo. Ja som sa schoval pod prístrešok pri bufete. Po čase tam prišiel nejaký dedko, normálne v nedeľnom 13.jpg sáčku, s dáždnikom. Kúpil si pivko a len tak tam postával a obzeral sa. Po chvíli sa schoval k nám pod igelit. Keďže som bol najbližšie, tak mi začal rozprávať niečo o tom, ako on kedysi boxoval za vojakov a ako porazil toho Nemca vtedy, ale toho Rusa už nedal. Tak som sa ho opýtal, že čo tam vlastne 14.jpg robí, že či sa mu tá hudba páči. On že nie, že sa mu vôbec nepáči, on že počúva polku, valčíky a tak. A že teda čo tam robí na takej akcii? Vraj on býva hneď vedľa, počul ten rámus, tak sa išiel pozrieť. Cestou stretol nejaké baby v lese, niekam išli. A že či im nepredá cigarety. Dedko vraj nie je 15.jpg problém, že on býva hneď vedľa, tak im dal celú krabičku. Baby mu ďakovali a on že nech neďakujú. Že také mladé by nemali fajčiť, že ešte ani nezarastajú. A tak jedna z tých dievčín nadvihla sukničku a ukázala dedkovi, že ona teda už zarastá. Nuž a tak sa milý dedko už naozaj musel ísť pozrieť, že čo sú to tam za ľudia na tej akcii... Našiel samozrejme len zopár bláznov, ktorí aj v tom daždi hrali futbal a ostatní už so zjavnými problémami s rovnováhou snažiacií sa všelijako udržať na nohách pod prístreškami.

Pršať prestalo nakoniec až okolo siedmej. Medzitým som si ešte trošku pokecal s jedným Francúzom (jeden z tých dvoch, čo si zaparkovali svoje auto hneď za 16.jpg bránou). Dozvedel som sa, že Záhoráčtina znie ako Taliančina a že penis má vo 17.jpg Francúzštine ženský rod. A že ešte videl nejaký film zo 60. rokov, ktorý bol fakt dobrý, ale nevedel preložiť jeho názov do Angličtiny. Našťastie potom prišla kapelka Ilegality a začala sa rozkladať na vlečke. Trvalo im to celé asi hodinu a pol, z čoho väčšinu času organizátori priväzovali plachtu z vlečky o zem. Vraj keby náhodou pršalo a fúkal vietor.

18.jpg Ilegality začala hrať niekedy o 20:30. Normálne som sa divil, ale fakt boli 19.jpg dobre nazvučení. Zahrali zopár klasických vypalovákov a odišli. Po nich prišli nejakí miestni metalisti, ktorý najprv po bubeníkovi Ilegality (mimochodom chalan je fakt dosť dobrý) museli rozobrať celé ľavácke bicie a postaviť ich 20.jpg opačne. Chalani potom ohlásili, že toto je ich posledný koncert a začali hrať. Najprv zahrali nejakého Slayera a potom už neviem. Keď bubeníkovi počas jednej z pesničiek spadla činela dole, tak som už radšej naozaj zdvihol kotvy a išiel som pekne domov. Nevedel som si predstaviť, čo by som tam asi tak robil ešte zvyšok večera a druhý deň ráno...