alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 8. 7. 2006, 13:38, komentáre (0) ]
tagy: hudba
Karpatyina -- Posledná výstraha - nádherné piesne -- Tento disk je chránený proti zápisu. Nemožno naň nahrávať žiadne ďalšie piesne -- Elektrické gitary, plynové gitary -- 12-strunová + 6-strunová (dohromady 18-strunová) akustická gitara.... a to bol len námatkový výpis z obalu najnovšieho CD Prievidza. Ak poznáš kapelu Karpina, tak vieš, že podobných somarín majú za sebou veľa. Tento album sa oplatí ak už nie kúpiť, tak určite vypočuť.

...samozrejme, ako som už napísal predtým, ja sa skôr prikláňam k tomu kupovaniu. Mňa toto CD vyšlo tuším na 200 Sk, čo je veľmi príjemná cena. Kúpil som ho spolu s tričkom (to dolné, horné zrovna kvôli problémom v tlačiarni nemali) na koncerte v Babylone. Ak napíšete priamo chalanom z Karpiny, na 100% vám poradia, kde sa dá zohnať. CD aj tričko.

Takže formalitky máme za sebou. O čom je tento album? Tak celkovo by som povedal, že o recesii (radosť až na kosť, alebo aj sranda vždy a za každých okolností). Svedčí o tom čoraz populárnejší rammsteinový cover Prievidza (kto ho chce počuť, nech ide do Aligátora, tam hrajú stále dokolečka to isté, takže to tam celkom iste zastihnete), moji osobní dvaja favoriti Slovenský národ a Zlý hnusný boháč (Dopife!) a vlastne aj všetky ostatné veci. Na každú jednu pesničku by sa našlo plno ľudí, ktorí by boli ochotní sa po jej vypočutí uraziť :-) Naposledy sa takto urazila kamarátkina mama, ktorá je zhodou okolností z Prievidze, že ako si môže niekto takto robiť neprávom srandu zo všetkých! To by bolo treba zakázať! Tak ale socializmus je už nenávratne za nami, takže hádam to nebude až také zlé.

Ďalšia pesnička, na ktorú mi zasa iný kamarát s plechovým ksichtom povedal "Hm, super..." je .JPG?. Okrem toho, že ide o skraktu Joint Photographic Experts Group, dalo by sa to preložiť aj ako Je pápež gay? Kto ste to ešte nepočuli, tak už teraz viete, o čom to asi bude (odvolali pápeža teplého, keby bol pedofilný, tak by aj požehnanie dostal, tí su dnes v cirkvi silní). Podobná je aj pesnička Krematórium, aj keď tá je skôr "normálne morbídna". Taký veselý pohľad na spaľovanie mŕtvol a všetkého, čo k tomu patrí. Jasný je aj Digitálny Janko, bez ručičiek a bez nožičiek. Veselé, však?

Disk obsahuje aj staré klasiky. Kto by nepoznal Nekromancu alebo Bertu (vraz mi tam radšej poleno)? Tieto veci som poznal ešte skôr, než som tušil, že existuje nejaká kapela Karpina. Naopak, Tsunami vyzerá byť celkom aktuálna. Na tsunami tam dakde v juhovýchodnej Ázii si pamätajú asi všetci, tak táto pesnička je presne o tom. Mňa osobne tu vyslovene potešila ta paródia na Michala Tučného (desaťtisíc dvadsaťtisíc...), country spomienky mi pekne vyplávali na povrch spod toho punkového nánosu :-)

Ak by som mal napísať niečo o štýle, aký má hudba na tomto albume, tak by som povedal, že sú to všetko veselé pesničky. V preklade - sú to väčšinou rýchle punkovice. Možno je tam sem-tam aj nejaký iný štýl, ale vďaka mojej hudobnej negramotnosti sa k tomuto vyjadrovať veľmi nebudem... Veľmi sa mi však páči dvojkopák, ktorý je tuším v každej pesničke. Mňam! Texty sú tiež celkom fajn. Keď som minule Peťovi Deákovi povedal, že neviem, kde chodia na tie blbosti, že sú fakt dobré, tak sa len sebavedome usmial "Hm, ďakujeme". Naozaj si totiž myslím, že keby to boli "bežné pesničky" s "bežnými textami" v tomto štýle, tak si to veľa ľudí nevšimne. Texty, ktoré vymýšľa Elvis (spevák) však zaručujú, že sú to schopní hrať dokonca aj v spomínanom Aligátore (pre neznalých podnik, kam chodia chlapci v čiernych tričkách s nápismi Slayer s dlhými vlasmi, ktorí aspoň tu ukazujú, akí sú oni tvrdí chlapi). Celkový dojem z tohto CD: 5 hviezdičiek.

Ak sa vám podarí vidieť Karpinu aj naživo spolu s videom, čo majú ako pozadie, tak to ešte len uvidíte srandu :-) Odhoďte všetky zažité dogmy a morálne zásady a bavte sa!