alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 11. 9. 2006, 16:01, komentáre (1) ]
tagy: hudba
Asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že každý si vie približne predstaviť bežnú rockovú kapelu. Charizmatický spevák, jeden či dvaja gitaristi, basák a bubeník. Klasický image. Asi si viete bez problémov predstaviť v tejto zostave aj ženu. Speváčky sú bežným javom. Tak a teraz si predstavte napríklad gitaristku. Pohodička, takých je... Basáčku? Hmmm, nájde sa zopár. No a čo taká bubeníčka?

Jednu takú bubeníčku poznám. Volá sa Maťa, ale keď budete o nej niečo hľadať, tak asi najskôr ju nájdete s podpisom Martinass alebo Marta. Keby ste ju stretli na ulici, tak by ste to do nej nikdy nepovedali. Nehrá žiadny pomalý popík, práve naopak, keď sadne za bicie, tak to stojí za to. Tak a túto babu sa mi podarilo trošku vyspovedať:

V hudbe robí vela žien, väcšinou sú to však spevácky (pekná tváricka, nie úplne falošné spievanie). Bubenícok je dost málo, viem len o troch a ty si jedna z nich :-). Ako si sa dostala k bubnovaniu ty?

Je pravda, že bubeníčok je velmi málo (myslím, že ja osobne ani žiadnu 6.jpg nepoznám), celkovo je vždy s bubeníkmi dost problém. Ja som sa k bubnovaniu dostala celkom neskoro. Hrat som zacala v 18-tich rokoch. Napadlo ma to asi v 15-tich, ani neviem presne ako, lebo nie som z hudobnej rodiny a ani som nemala k tomu vztah od malicka ako väcšina. Jednoducho zacal sa mi pácit ten nástroj, zdal sa mi najzaujímavejší a lúbil sa mi natolko, až som si povedala, že chcem na tom hrat. Ale bol s tým problém, nemala som na com a kde atd. Na strednej škole som spoznala spolužiacku, ktorá mala sestru a ona priatela, ktorý pracoval s jedným gitaristom a on mi vybavil, že môžem hrávat v ich skúšobni. A tak som zacala hrat.

Preco bubnuješ zrovna v punkovej kapele? Ako sa stalo, že punkeri zrušili svojho starého bubeníka a zobrali zrovna teba?

V skúšobni, v ktorej som zacala hrat, zacal casom skúšat aj Lord Alex. V tejto kapele sa vlastne stále niekto mení, vrátane bubeníkov. Jediný stály clen je 3.jpg spevák Veslo. Ked prišli do skúšobne, boli bez bubeníka a tak sa s jedným dohodli, že tam bude hrat, ale len docasne, lebo nemal na to cas. Bolo to asi pred rokom a pol a ja som ešte vtedy nevedela ten program dobre hrat. Tak sa našiel zatial další bubeník, ktorý bol casom vyhodený, lebo s ním bola tažká spolupráca. A asi pred pol rokom sa mi naskýtla opät možnost znova sa naucit program. Mala som na to 2 mesiace a podarilo sa. A to, že prave punková kapela, nad tým som ja nepremýslala. Niektorí ludia to berú ako punk, niektorí možno nie. Mna proste zaujali tie pesnicky a jednoducho sa mi pácili.

Kolko trénuješ denne? Týždenne? Kolko trénuješ pred koncertom a kolko len tak, ked sa žiadny koncert neblíži? Kolko trénuješ sama a kolko s kapelou?

5.jpg Snažím sa trénovat co najviac, ako sa len dá, bez ohladu na to, ci je koncert alebo nie. Záleží, ako je volná skúšobna, kedže tam nie som sama. Samozrejme, pred koncertom sa viac venujem pesnickám z programu, prípadne nejakým konkrétnym pasážam z pesniciek. Trénujem niekedy aj 7x do týždna, niekedy len 3x, stane sa, že aj celý týžden nie, ale to je ojedinelé. A ked nejdem do skúšobne, využijem môj cvicný pad. Cez týžden je to asi 3 hodinky denne, cez víkend alebo ak mám volný den, je to 5 - 6 hodín. S kapelou mávame skúšky raz do týždna, väcšinou cez víkend.

Pamätám sa, ako si si kúpila ten gumený trenažér. Co to je vlastne zac? Na co je to dobré? Kolko stojí taká vec?

1.jpg Gumený trenažér, ciže cvicný pad, slúži na cvicenie s rukami. Sú rôzne cvicenia zamerané len na ruky, ktoré ked clovek neovláda, tak ani na celej sade bubnov nebude vediet hrat. Je to velmi dôležité. Cvicný pad je dobrý v tom, že si ho môžem zobrat so sebou všade a nikoho to neruší, kedže je gumený a nie je pocut, ked sa na nom búcha. Stojí 800 Sk.

Nedávno si mi hovorila, že si chceš kúpit nové bicie. Máš už nejaké vyhliadnuté? Co by to mali byt zac? Co je na nich také dobré? Je problém zohnat bubny? Ked to porovnám s gitarami, tých majú všade na desiatky, sú aj nejaké obchody, kde by mali tolko rôznych druhov bubnov?

Áno, chcem si kúpit nové bicie. Akurát som videla inzerát na TAMA ARTSTAR ES, ktoré si asi kúpim. Už jednu takú sadu k dispozícii mám, ale chcem ju 2.jpg rozšírit. Casom by som kúpila bud PEARL MMX alebo DW. Nemám ich ešte odskúšané zvukovo, tak uvidím, ktoré ma viac zaujmú. Najradšej by som kúpila oboje, ale financne to nepôjde. Nová taká sada je okolo 100 000 Sk. U nás také bicie priamo v obchode nemajú, treba ich objednat. Ja väcšinou kupujem všetko v Rakúsku, aj tam niekedy treba isté veci objednat, ale urcite je tam lepší výber. V Bratislave je len jeden obchod zameraný cisto len na bubny. U nás sú vystavené len tie lacné sady. V Rakúsku majú od lacných až po tie najdrahšie.

Gitár je v ponuke vela, ale moc sa v nich nevyznám, takže neviem, aké to sú a možno by bol tiež u nás problém s istými znackami. Ale to naozaj neviem. A celkovo je viac znaciek a druhov gitár ako bubnov, takže ich je aj viac v ponuke.

Skús napísat nieco o hre na bicie. Sú tam nejaké štýly? Nejaké zásadné rozdiely napríklad medzi punkom a jazzom? Rôzne rytmy na rôzne príležitosti? Kedy sa používa dvojkopák a kedy nie? Asi sú to všetko velmi špecifické veci, skús napísat tvoj pohlad.

Samozrejme, že v hraní na hocijaký hudobný nástroj je vela rôznych štýlov. Takisto aj na bicie. Ani by som nehovorila o rozdieloch medzi punkom a jazzom. 9.jpg Skôr všeobecne a o tom, aké hranie využívam ja a aké sa mi páci. Ja som za big-beatové hranie, priamociare, drivové. Využívat silný úder. Ja osobne nemám rada jazz, i ked sú tam urcite dobrí muzikanti, ale mna to jednoducho nebaví. Mám rada kapely ako Pantera, Judas Priest, Kabát, Lucie, Mötörhead a vela dalších. Mám rada štýl týchto bubeníkov. Inak pocúvam rôzne hudobné žánre.

Sú techniky, o ktorých by sa dala písat kniha. Ja sama stále hladám rôzne spôsoby a techniky ako hrat. Je rôzne držanie paliciek a je to aj individuálne. Každý si prispôsobí isté veci, tak ako mu to najviac vyhovuje pri hraní (myslím tým napr. rozostavenie sady, výška sedenia atd.). Ja sedím tak primerane vysoko, ked tak možno skôr vyššie. Cinely si dávam vyššie, viac sa mi to páci a lepšie to pôsobí pri sade aj pri samotnom hraní. Ja dvojkopák nepoužívam, ale používam dvojšlapku. Zatial nemám druhý kopák, uvidíme casom. Kedy sa používa a kedy nie je dost individuálne. Dá sa to hocikde použit. Dajú sa hrat len krátke rôzne "fóriky" alebo dlhšie priamociare pasáže. Mne sa velmi páci používanie nôh Vinnieho Paula z Pantery a Bobbyho Jarzombeka (Rob Hallford).

Okrem Lorda Alexa hráš ešte v kapelke Banderass ako Marta la chica :-). Napíš nieco o tom, ako to vzniklo, co hráte... a kedy máte najbližší koncert? Hráš ešte v nejakej kapele?

Banderass vznikol tento rok niekedy v marci, apríli. Už ani neviem presne. Vlastne celé to vymyslel náš gitarista Roman (Al sapienza). Mne už dávnejšie 4.jpg spomínal, že ma nejaké nápady pesniciek, ktoré sa nevyužijú v Lordalexe. Tak sme sa raz stretli, stiahli sme so sebou aj basgitaristu Mosheho (El mojito) z Lordalexu a zahrali sme si. Celkom sa nám to zapácilo a vznikol Banderass. Zatial máme asi 11 skladieb. Je to taký veselý rock´n´roll. Fungujeme ako trio, ja (Marta la chica) bicie, Roman (Al sapienza) gitara a Moshe (El mojito) basa. Všetci hráme aj v Lordalexe. Najbližší koncert a vlastne aj prvý sa nám rysuje na apríl ako predkapela Karpiny. A v decembri možno budeme v relácii Metro. To záleží, ci sa nám podarí do polovice októbra nahrat promo asi 2 - 3 skladby. Dalšiu kapelu už nemám, myslím, že by som to už moc nestíhala. Takto mi to vyhovuje.

Ako som si všimol na vašich koncertoch (a na koncertoch, kde som videl tie dalšie 2 bubenícky, ktoré poznám), tak ludia sú dost prekvapení, ked vidia za bicími sediet ženu. Všetci sa snažia dostat sa k tebe co najbližšie a odfotit si ta, prípadne sa ta na nieco opýtat. Po jednom vašom koncerte mi kamarát povedal, že bol prekvapený, že si naozaj hrala celý koncert. Ako vnímaš túto "popularitu", záujem, nedôveru...?

Je to možné, že ludia sú prekvapení, lebo naozaj to nie je zvykom, vidiet ženskú za bubnami. Ja sama by som urcite hned išla na koncert, ked by som pocula, že tam hrá nejaká baba. Zatial som sa stretla len s pozitívnymi 8.jpg ohlasmi, urcite je to velmi príjemné, ked vidím, že ludom sa páci, ako hrám a prídu za mnou vypýtat si podpis alebo sa chcú odfotit. Velmi ma to poteší. Vôbec som netušila, ako to budú ludia brat a zatial som bola milo prekvapená. Samozrejme, urcite sa casom nájdu aj negatívne ohlasy, ale chcem pocut o rôznych reakciách. A hlavne je asi dost neobvyklé, vidiet ženskú v nejakej rockovej alebo punkovej kapele. Musím priznat, že je to naozaj fyzicky velmi tažké. Aspon pre mna, predsa chlap má väcšiu fyzickú kondíciu a viac kilogramov. Ale zatial sa mi na koncertoch aj tak dobre hralo, pretože je tam úplne iná atmosféra ako v skúšobni na skúškach. A ludia sú skvelou podporou, aby clovek podal dobrý výkon.

Tak a to je všetko, ďakujem za rozhovor. Nebudem už ďalej otravovať, zaželám ti už len pevné nervy a kopec vypredaných športových hál :-)

Update: Kto chcete vidieť Maťu v akcii, pozrite si Toto videjko.