alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 2. 7. 2007, 15:13, komentáre (0) ]
tagy: haluz
Kto si pamätá, ako sme voľakedy mávali branné cvičenia? Pozerali sme na hasičov, ako rozbaľujú a zasa balia hadice, striekajú vodičku všade dookola. Chodili sme si opekať niekam do prdele, len aby sme zabili deň. Občas nám aj hovorili, že keď uvidíme atómový výbuch, tak si máme ľahnúť na zem nohami k výbuchu. A ešte stále zostala jedna vec - tuším raz za mesiac testujú tie strašidlá namontované na niektorých strechách.

Samozrejme, tie strašidlá sú sirény. Mám dojem, že prvý piatok v mesiaci, alebo raz za štvrť roka, tak dajako, tie sirény vždy naobed pustia, minútu húkajú a potom ich vypnú. Je to test toho, že ešte stále fungujú. Keď sa na nás najbližšie budú rútiť ruské tanky, tak to spustia. Alebo keď sa cez nás preženie Uncle Sam smerom na Irán. Aleto tak dajako.

Naposledy som však zažil mierny šok. Staré sirény ovládaný dlhými vlnami 2.jpg (myslím) dostali novú funkcionalitu! Najprv sa na celú Petržalku ozval ženský hlas, ktorý ma upozornil, že sa idú testovať sirény. Potom sa sirény otestovali. A potom zasa tá istá ženská - vraj skončil test sirén. Trošku to pripomínalo zapisovanie dát v databázach alebo žurnálovacích filesystémoch :-)

Neviem si však dosť dobre predstaviť, čo budem robiť a čo budú robiť všetci ostatní ľudia. Sirény budú húkať, ľudia budú na seba pozerať a krčiť ramená, všetci budú zapínať rádiá a klikať na nejaké ministerské internetové stránky. Aj keď podľa vzoru nbusr123 sa práve v ten inkriminovaný čas nedoklikajú kvôli otváracím hodinám na webe nikam. Hádam aj policajti budú mať nejakou náhodou zavreté. Ozaj, viete vôbec niekto z vás, čo by ste mali robiť v tomto prípade? Hučia sirény a vy neviete, čo sa deje. Nie je piatok a už vôbec nie je poludnie!

Asi najrozumnejšie by bolo nerobiť vôbec nič a čakať, ako sa to celé vyvinie. Auto nepomôže určite, lebo každý bude už aj tak mať naštartované a bude stáť v zápche snažiac sa zdrhnúť niekam preč. Prví maníci už budú rozbíjať najbližšie výklady a brať všetko, čo im príde pod ruku. Možno najlepšie by bolo vykradnúť napr. Tesco a čórnuť im nejaké konzervy a kempovačkové hlúposti, kedže o chvíľu už bude Petržka zrovnaná so zemou. Vziať si čo najviac nožíkov, sekier a zápaliek, ďalšia doba kamenná už klope na dvere...

Veľmi mám rád filmy a knihy s post-apokalyptickou témou. Kto nevie, tak ide v nich o to, čo sa stane, keď príde nejaká vojna, prírodná katastrofa, útok mimozemšťanov, globálna epidémia alebo podobná hollywoodska lahôdka. Celkom zaujímavé je napríklad si predstaviť, že sa ráno zobudím a nikde nikto. Asi by som tak trochu nechápal, o čo ide, pár hodín by mi trvalo, kým by mi to došlo. Keby nezostal naozaj nikto, tak by si to priemerný človek asi po čase hodil. Keď už niečo fakt nemá zmysel, načo v tom pokračovať?

Iné by to bolo, keby prišla nejaká epidémia. Rýchlo sa niekam schovať (aj keď pochybujem, že by človek vôbec tušil niečo o správnom úkryte - ohňovzdorný? vzduchotesný? 1000 km od najbližšej civilizácie?) a čakať, kedy to prejde. Každý asi bol nejaký ten týždeň na chate s partiou. Už po tom týždni sa naplno začne prejavovať ponorková choroba. Každý sa s každým síce baví, ale viac-menej ide už len o rýpanie do všetkých ostatných a následné urážanie sa. A teraz si predstavte, že sú úplne extrémne podmienky a vy musíte žiť dlhý čas niekde pod zemou so skupinou tých istých ľudí. A samozrejme, vždy sa nájde magor, ktorý to všetkým "spríjemní". Neviem prečo, ale mám dojem, že ľudia vačšinou nasledujú práve tých najvačších blbcov (toto nemala byť narážka na politiku, ale nejako sa tomu neviem ubrániť ;) ). Samozrejme, v prípade nejakej katastrofy by to nebolo inak, však už len samotná príčina katastrofy bude pravdepodobne v nejakom vyšinutom mozgu.

No ale čo keď už teda väčšina povymiera a niektorí prežijú? Jedna možnosť je, že povymierajú aj tí zvyšní, pretože popri všetkom tom tlačení sa nadriadeným do zadku v sklenených budovách pozabudli na všetky spôsoby, ako na jeseň založiť oheň a jednoducho nezdochnúť od hladu. Môže sa však nájsť niekto, kto tieto spôsoby ovláda (alebo vie, ako odbiť dvere na už spomínanom Tescu a zohriať si ešte nepokazené konzervy). Mimochodom, z vlastnej skúsenosti - divili by ste sa, koľko v skutočnosti vydržia potraviny jedlé, keď ste naozaj hladní. Hladný človek zožerie všetko a po čase mu to už ani nepríde divné.

Takže od hladu a zimy sme teda nepomreli. Čo ďalej? Nejako sa zorganizovať. Ako som už napísal, všetko sa budú snažiť riadiť tí najmenej schopní. Presnejšie tí najschopnejší zmanipulovať ostatných do nejakého svojho prospechu s vedľajším produktom - nevymretím. Chlapi začnú zasa mlátiť ženy, pretože nech si feministky (a feministi) na svojich Gender Studies hovoria čo chcú, rozdiely nedzi mužmi a ženami naozaj existujú. Oko za oko, zub za zub je celkom jednoduchý zákon a práve jednoduché veci fungujú aj v tých najextrémnejších podmienkach. Ústavy, zákony a podobné srandy vlastne nemajú zmysel, kto je silnejší, ten jednoducho vyhrá. Raz darmo, zákon džungle je pri prežití efektívnejší, ako medzinárodné trestné právo. A nezabudnúť na rozmnožovanie!

Asi najbezpečnejšie je veriť, že v prípade akýchkoľvek problémov zostanú funkčné potkany, myši, mravce a iná háveď, ktorej sa nevieme ani dnes nijako zbaviť. Možno o nejaký ten miliónik rokov neskôr sa z nich vyvinú ďalšie inteligentné bytosti schopné vymyslieť tisíc a jeden spôsob, ako čo najinovatívnejšie zničiť samých seba.

Čiže keď budeme najbližšie na hrane atómovej vojny, už sa nemusíme báť, aj v Petržalke a aj v Prešove (mám to z hodnoverného a overeného zdroja, hehe) už majú na všetkých sídliskách nový obecný rozhlas, ktorý nám v ten správny čas dá tie správne inštrukcie.

Doba sa zmenila. Dnes už sa nelíha nohami k výbuchu, dnes sa hrdo otáčame smerom k atómovému hríbu. Nič iné už totiž až do smrti z ožiarenia nemusíme uvidieť.