alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 1. 12. 2007, 01:57, komentáre (0) ]
tagy: internet
Predpokladám, že drvivá väčšina ľudí netuší, čo to qmail je. Ešte menej ľudí vie, čo je na ňom také dobré, prípadne čo je na ňom také zlé. Tak som si všimol, že človek ho buď neznáša, alebo inštaluje všade, kde sa dá. A tento kus internetu je teraz prístupný ako public domain. Super!!!

Začnem klasickou historickou prednáškou. Mailové servery používali kedysi skoro výlučne iba program sendmail. Ako to však býva, keď niekto nemá konkurenciu, tak sa voľajako silno nevyvíja. Tento syndróm postihol aj sendmail, bol to jeden z dvoch najchybovejších softov (druhý je bind). Začiatkom 90. rokov sa však DJB (Dan J. Bernstein) naštval a rozhodol sa, že napíše mailový server, ktorý bude bezpečný - qmail. Pár rokov to trvalo, ale v roku 1997 vydal zatiaľ poslednú verziu qmailu. Svojím programom si bol taký istý, že vyhlásil, že kto mu nájde v jeho programe chybu, tomu dá 500 dolárov. Aj napriek istým pochybnostiam o problémoch na 64-bitových systémoch nebola táto "cena" nikdy zdolaná.

Okrem absolútne paranoidnej bezpečnosti sa podarilo DJB vyrobiť program, ktorý je schopný spracovávať obrovské množstvá emailov. Vďaka obom týmto vlastnostiam je to pravdepodobne 2. najpoužívanejší mailový server na svete, hneď za pôvodným sendmailom. DJB si navyše vymyslel nový spôsob ukladania mailov na serveri (maildir), čím dosiahol ďalšie možnosti škálovania výkonu.

Hlavnou nevýhodou qmailu bolo to, že DJB umožnil akékoľvek použitie qmailu, nedovolil však distribuovať jeho modifikácie. Tak sa stalo, že bolo čoraz zložitejšie prispôsobovať pôvodný qmail na nové podmienky (nové spôsoby autentifikácie, blokovanie vírusov a spamu). V poslednej dobe sa preto qmail používa menej, aj keď spolu s iným softvérom od DJB má veľmi dobré "prevádzkové vlastnosti".

Dnes som narazil na jednu správičku. Je to správa zo Slashdotu, ktorá obsahuje okrem iného aj linku na video, kde DJB oficiálne uvoľňuje qmail do public domain. Znamená to toľko, že qmail a ostatné programy, ktoré DJB napísal alebo napíše, nebudú mať žiadnu licenciu, budú môcť teda byť používané a šírené bez akýchkoľvek obmedzení. Táto správička ma veľmi potešila, keďže qmail patrí medzi moje obľúbené programy. No a týmto pádom sa výrazne zvyšuje šanca na modifikácie umožňujúce jednoduchšiu distribúciu, inštaláciu a hlavne integráciu qmailu.

Som zvedavý, kedy budem upgradovať :-)