alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 28. 6. 2006, 21:30, komentáre (3) ]
tagy: hudba
Leto sa nám nezadržateľne blíži rýchlosťou 60 km/h (to je maximálna rýchlosť tuto v Blave, dodržiavajú ju úplne všetci) a to znamená, že festivaly, na ktorých by som chcel byť, sú odo mňa už len pár stoviek km vzdialené. Takže kam sa pôjdem cez leto pozrieť?

Pohoda

Prvý a najväčší zo všetkých festivalov je Pohoda. Nebudem o ňom asi písať nič špeciálne, sú toho plné rádiá, noviny a všetko. Toto je vlastne aj jediný festival, na ktorý som si už teraz skoro istý, že nepôjdem. Dôvodom je, že ide o totálnu masovku a za to sa mi nechce vyhodiť vyše litra. Sú tam síce celkom zaujímave kapelky, ktoré by som si pozrel, ale pravdepodobne to dajako zvládnem aj bez nich. Na čo by som sa tam teda išiel pozrieť?

Určire by som nevynechal Pixies (divné, pred pol rokom ich nikto nepoznal, teraz sa na nich všetci tešia...), Frames, Bez ladu a skladu. Pozrel by som si aj moje obľúbené Karpatské chrbáty, ktoré som síce videl už veľakrát, stále sa však na nich dá pozerať. Išiel by som sa pozrieť aj na Zónu A, že či budú štrajkovať kvôli ožratosti, alebo bude stačiť nejaká Sovietska vlajka v kotli. Okrem iného by som si pozrel aj kapelku Diego, ktorá ma minule na koncerte celkom fajn prekvapila, možno Vidiek, Mariána Vargu, Vandalov. A celkom rád by som sa pozrel aj na pokec s Lasicom a Štepkom.

Technické info:
Miesto konania: Letisko v Trenčíne
Dátum konania: 14. - 15. 7.
Vstupné: 999,- do 30. 6., 1099,- od 1. 7., 1299,- na mieste

Punk Island

Na Punk Island sa mi ešte nikdy nepodarilo dostať. Vždy som si zblbol dátumy, alebo som išiel niekam inde, alebo som kvôli robote nemohol, alebo... no proste som tam ešte nebol. Tentoraz som však už pevne dohodnutý s Mišom, že tam pôjdeme, aj keby Mišo nešiel :-). Na Punk Islande je myslím najlepšie to, že tam je možné vidieť úplné punkové klasiky, poriadne sa tam vyjašiť a vyskákať a to všetko za 5 kíl! Môj obdiv patrí chalanom z Konfliktu, ktorí to tuším celé spackali a dokázali udržať pri živote takú dlhú dobu.

Z celého festivalu sa najviac tešim na Načo názov. Momentálne točím ich najnovší album v playeri stále dokolečka a vážne si chcem pozrieť, ako títo nasraní chalani hrajú naživo. Potešilo ma aj to, že prídu aj Toy Dolls, odporúčam všetkým. Kuknem aj Lorda Alexa, že ako sa Maťa zlepšila na bicích. Nakoniec ešte ďalšie zaujímavé veci - Konflikt, Zóna A, Ilegality, Ska2Tonic.

Technické info:
Miesto konania: Dobrohošť
Dátum konania: 21. - 22. 7.
Vstupné: 500,-, na mieste 590,-

Svätojurský Rámus

Rámus je taký maličký festivalík v Svätom Jure. Ako minulý rok zmenili miesto (už nie je tam pri trati, kde vás už v prvý deň slnko totálne upečie), hneď je tam o čosi lepšie. Aj keď je to taká malá záležitosť, stále je tam na čo pozerať. Ja osobne si pozriem Karpatské chrbáty (zasa), Chiki liki tu-a (zasa), Chór vážskych muzikantov a Noise Cut. Kapelka Noise Cut do celého tohoto zoznamu akosi nepasuje a ja vlastne ani neviem, čo sa mi na nich tak páči... Vždy som ich videl hlboko po polnoci, tak možno vtedy už nefungujem na punku, ale na takejto pohodičke.

Technické info:
Miesto konania: Svätý Jur
Dátum konania: 28. - 29. 7.
Vstupné: 299,-, na mieste 399


Hodokvas

O Hodokvase musím písať samú chválu. Je to síce pomaly rovnaká masovka ako Pohoda, ale trvá o deň dlhšie. Navyše tam je možné zhliadnuť totálne punkové pecky a to ja móóóžem. Tento rok sa zasa presťahoval, tentoraz z Pezinka do Piešťan, mňa to však od návštevy neodradí.

Takže čo si na Hodokvase pozriem? Medzi totálne pecky patria The Presidents of the United States of America, to musím vidieť, potom Exploited (Massacre, Why?!) a Švablast. Na tieto kapelky som špeciálne zvedavý. Určite si chcem pozrieť aj nový projekt Braňa Jobusa Abusus, ale aj klasiky Karpatské chrbáty a Vrbovských víťazov. Zasa si pozriem aj Chiki liki tu-a, tých môžem aj každý deň :-). Popri iných veciach som si potom v programe všimol aj Zónu A, Slobodnú Európu, Dorotu Nvotovú a Adicts.

Technické info:
Miesto konania: Letisko v Piešťanoch
Dátum konania: 17. - 19. 8.
Vstupné: 799,- do 16. 7., potom neviem...

Záver

Asi ste si všimli, že niektoré kapely som vymenoval viackrát, že by som ich chel vidieť. Mne sa tie ich koncerty proste tak páčia, že ich zvládnem pozrieť aj niekoľkokrát za sebou. Pripadá mi totiž o dosť lepšie ísť sa vyskákať a vybliakať niekam na festival na muziku, ktorú mám rád, ako sa chodiť vyvalovať k moru dakde do Grécka či kam. Namiesto kvalitného opálenia sa síce vždy parádne spálim (som vždy taký pekný, červený, presne podľa trička, kraťasov a tenisiek), miesto beach volejbalu ležím v stane s úpalom a miesto pozerania miestnych pamätihodností behám smradľavý a špinavý po mestách v okolí fesťákov, zasa však radšej nebudem investovať do nejakých gréckych balalajok, ale zainvestujem do slovenskej hudby.