alternative.sk
[ autor Ičo, pridané 11. 8. 2006, 17:50, komentáre (2) ]
tagy: haluz, hudba
Akú najdivnejšiu hudbu poznáte? Áno, hip-hop a ostatné tuc-tuc štýly sú dosť divné, ale sú na to namotané masy ľudí. Nejakú inú divnosť? Dosť divne znejú aj rôzne garážové pokusy začínajúcich kapiel. Ok ok, každý raz nejako začal. Ak chcete niečo úplne iné, tak skúste Devachan...

Prvýkrát mi o nich povedala Maja, vraj sú to takí chalani z Ružinova, čo hrajú úplné sprostosti. A vraj je to na počudovanie úplne dobré. Si vravím, také veci ja móóóžem... A že aké sprostosti? Vraj úplné.
Strih. O pol roka neskôr si stojíme v Propíku v rade na kofolu, keď Maja hovorí - toto je Vlaďa, to jej frajer hrá v tom Devachane. Čosi mi vyliezlo z hlavy, že hej, vraj nejaké haluze hrajú či čo. Vlaďa sa spokojne usmiala, že áno, tak to bude určite Devachan. Stále som ale netušil, o čo ide. Ešte v ten večer sme išli k Maji a Špaťasovi domov a tie 2 CD Devachanu, čo tam mali, som si zobral. Aj Špaťasa som sa pýtal, že čo to je. On zasa nepovedal nič moc, len že je to úplne iné. Punk? Nie, vôbec. Je to úplne iné. Už väčšiu reklamu ani urobiť nemohol.

Sme tam rovno pustili jedno CDčko, už ani neviem ktoré. Počúvam, počúvam.. Však to čo tam hrajú? Sitár, nejaké vybrnkávačky na gitarách, drumbľa. Do toho texty, ktoré v triezvej hlave asi nevznikli. :) Skoro všetko spievané ako keď sa na Hudobnej výchove v 7. ročníku ZŠ snažíte napodobniť operného speváka a robíte si z toho vrtuľu.

Texty typu Načo je nám Vašo Patejdl, keď my máme Našo Patejdl alebo Sosa doma, doma sosa, sosa doma, doma sosa, doma sosa, sosa doma, Ako sa do Vaša volá, tak sa z Patejdla ozýva, darovanému Vašovi na Patejdla nepozeraj, komu niet Vaša, tomu niet Patejdla, vrana k vrane sadá, Vašo Patejdla si hľadá. Čo si o tom môže normálny človek myslieť? Vašo Patejdl je spomenutý v polovici pesničiek. Len teraz neviem, či ho chalani majú až tak radi, alebo ako to s nimi je. Alebo predstavte si podmaz z Perinbaby Páslo dievča pávy a do toho text Sado maso, sado maso, sado maso. To by mi asi nikdy nenapadlo. Na ich albumoch nájdete indickú úpravu slovenských ľudoviek, muziku ako vystrihnutú z talianskeho westernu, neskutočné paródie pár pesničiek od Mira Žbirku a Elánu, alebo len tak haluze.

Asi pred dvoma týždňami som sa dokonca stretol s Erikom, on hrá v Devachane. Pozrite si stránku, je to ten Neos Drawelli. Len tak náhodou sme sa vracali z kupka, keď nás Maja zavolala, či si nejdeme posedieť na konečnú 39-ny. Nuž a prišiel tam aj Erik. Vtedy som pochopil, že ako je možné vymyslieť také haluze, aké sú na albumoch Devachanu. Asi jediné, čo som si zapamätal, bola dilema, že prečo nemôžu mať parohy stieracie losy, keď ich môžu mať losy v Laponsku. Alebo že aké je to nespravodlivé, že ani lososy nemajú parohy, ale zasa na druhej strane to vyvažuje fakt, že losy (ani normálne, ani stieracie) nemajú červené mäso. A že tie lopatovité parohy nemajú losy ale soby. Alebo naopak. V každom prípade by však asi nikto nechcel byť Laponcom, ktory tie losy pasie.

V tomto momente musím tento článoček asi prerušiť. Zajtra totiž budem znova s Erikom, ideme na nejaký punkový festival kamsi na Záhorie. Zatiaľ netuším, kde to bude, kedy to bude a ani kto tam bude hrať. Vraj nejaké miestne garážové kapely. Tak som teda fakt zvedavý. Z Erika by som mohol vytiahnuť nejaké informácie o Devachane, možno nejaký rozhovor. Hudbu z neho ťahať nebudem, tá sa dá stiahnuť na ich stránke. Ale možno nejaký koncert, keď budú robiť, tak tam by som išiel pozrieť. Určite sem ale ešte niečo o Devachane napíšem!