alternative.sk
[ autor Magda, pridané 23. 7. 2006, 14:05, komentáre (2) ]
tagy: hudba, koncerty
K tradičnej akcii môjho leta už zopár rokov patria folklórne slávnosti. Hocikde. Tento rok som sa vybrala do Detvy, kde sa 7. - 9. 7. 2006 konal už 41. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou.

2.jpg Festival trval tri dni, ktoré boli plné hudby a tradícií. Zapísala by som veľa stránok, kým by som to všetko opísala. A preto spomeniem len to, čo vo mne zanechalo najväčší dojem.

7.jpg Ján Berky-Mrenica (st.), ktorý po porážke už niekoľko rokov nevystupuje so svojimi husľami na verejnosti. A tu v Detve pre nás zahral, skoro ako za starých čias. Veď sám povedal, že by radšej zomrel, akoby si už nikdy nemal zahrať na husličky.
5.jpg Predstavenie SĽUKu zhodnotím len stručne, ale výstižne: sú to profesionáli s veľkým srdcom.
Časť programu bola venovaná folklórnemu festivalu vo Východnej, ktorý sa tento rok (bohužiaľ) pre rekonštrukciu amfiteátra nekonal. Myslím si, že toto gesto z úcty k festivalu Východná len pridá na cti organizátorom festivalu v Detve.
A deti. S obdivom človek pozeral na ich vystúpenia, ktoré už siahali na úroveň vystúpení dospelákov či profesionálov.
Program celého festivalu bol proste úžasný.

3.jpg 6.jpg Folklórny festival to však nie je len hudba a tanec. V stravovacom areáli je kopa neodolateľných dobrôt: cukrová vata, trdelník, čerstvé langoše, gofri, čapované pivko....... A okrem jedáckych radostí tu človek poteší aj oko a ducha; veď taký švárny tanečník v detvianskom kroji nie je na zahodenie. 4.jpg

Na záver: Ak nie ste úplnými odporcami folklóru a tradícií a je tu štipka nádeje, že sa vám folklórna hudba môže zapáčiť, neváhajte a okúste čaro niektorého folklórneho festivalu. Určite to stojí za to.