alternative.sk
[ autor Laura, pridané 7. 6. 2007, 11:45, komentáre (0) ]
tagy: cestovanie
A tak sme sa po dlhej dobe rozhodli vypadnut z mesta. Zobrali 3 dni volna, prenajali auto. Bo sme zistili, ze prenajat auto vychadza mozno na rovnako ako trtulat sa vlakom, busom a pod.

Vylet do Port Stephens

Prvotne zistenie, ako nahovby sa jazdi na lavu stranu malo za nasledok takmer stratenu puklicu, inak oskrete obe, 3 x zobraty obrubnik, 5 x vlezenie do protismeru, co na nas ostatni vodici kukali jak na pukov a pod. Najlepsie je, ze vypadovka zo Sydney smerom na sever je dlhsia ako cela nasa Bratislava.
6-02.jpg6-03.jpg


Po 180 km sme cestou zastavili v Newcastle, na obrazkoch bolo mesto prezentovane ako centrum turistickeho rozvoja. V meste vsak skapal pes, 1 hlavna ulica s obchodmi ako v Galante, vo fast foodoch prispati domorodi obyvatelia. Vyliezli sme na nejaky vyhliadkovy bod, co to nafotili a sli dalej.

6-04.jpg6-05.jpg6-06.jpg


Cesta do Port Stephens uz vyzerala ako jedna dedina za druhou, ludia vsak nebyvaju na dedinach, ale len tak pohodeny popri ceste, zvycajne nejaky paprndeklovy dom, pred domom travnik, ziadny plot a nejaky sa pasuci kon alebo krava.

6-07.jpg6-08.jpg


Port Stephens, miesto nasho pobytu je prezentovany v kazdej brozurke ako miesto plne atrakcii pocnuc - kupanie, rybolov, surfovanie, vyhliadkove plavby za delfinmi a velrybami, sandboarding, jazda na konoch a tavach, stvorkolky na pusti, vrak stroskotanej norskej lode, nadherne plaze, miestne koaly, farma, zabavny park a pod. Celkovo je Port Stephens roztahany po viacerych zalivoch a plazach. Po 4 hod stravenych v aute a bludeni po Newcastli sme nasli prvu plaz, ktora bola po ceste.

6-09.jpg6-10.jpg6-11.jpg


Na ktorej sme boli asi iba my a nejakych par dochodcov. A nejaka ropna skrvna, heh. Teda piesok ciernej farby. Okolo plaze vikendove domceky. Celkovo to pripomina Rudavu s chatkami popri vode. Potom sme sa premiestnili na dalsie plaze, co to pokukali, nasli sme aj nejaku budku na zurky.

6-12.jpg6-13.jpg6-14.jpg
6-15.jpg6-16.jpg6-17.jpg
6-18.jpg


Zakotvili sme v nejakom kepme, kde nas dokopy bolo asi 20. Inak vyborne vybavena kuchyna, vecer film, parada. V noci nam po kempe behali zajace, rano pavy. Tento nepohrdol ani Chicken chipsami. Kanibal jeden. Miestny bazen s toboganom padol pri ranajkach uplne fajn.

6-19.jpg6-20.jpg6-21.jpg
6-22.jpg6-23.jpg6-24.jpg
6-25.jpg


Hned druhy den sme sa vybrali na miestnu vychytavku, pust dlhu asi 35 km, kde sa organizuju rozne atracie typu - jazda na Hummerovi, na stvorkolkach, na tavach a sandboarding. Ked mi chlapik vsak oznamil, ze sandboarding je vlastne ritoboarding, lebo nemaju take dosky, kde by boli remene a dalo sa na nich stat, nasrati sme odisli. Vraj je to tam nebezpecne a preto take dosky nepoziciavaju. Ze iba ked si donesiem vlastnu, Aha. Hlavne ze to maju na reklame.

6-26.jpg6-27.jpg


6-28.jpg Dokonca sme sa vzdali aj najvacsej atracie, kde ta za 65 dolcov odvezu 35 km po pusti k vraku stroskotanej norskej lode z roku 1974, tak len obrazok z netu posielam. Lebo to by sme museli byt v terenaku s hufom japonskych turistov, a to nie. Tak sme si nasli dalsiu plaz, kde miestni rybari krmili neschopnych pelikanov, co si sami nist ulovit nevedia.

6-29.jpg6-30.jpg6-31.jpg
6-32.jpg6-33.jpg


V ramci turistiky sme absolvovali nejaky vystup na najvyssi miestny kopec, ich turisticke chodniky su fajn, vydlazdickovane, schodiky, vsetko, aj v stoklickach sa daju zvladnut. Len na vrchu uz bolo dost vela pavukov, ktory mali siet velku tak 2 x 3 metre v nej uz usmrtenych zopar much. Aj som rozmyslala ako sa o ne delia, ked maju spolocnu pavucinu a spolocne muchy.

6-34.jpg6-35.jpg6-36.jpg
6-37.jpg6-38.jpg6-39.jpg
6-40.jpg6-41.jpg6-42.jpg
6-43.jpg6-44.jpg


Posledny den sme si dali nejaku jazdu na konoch na miestnej farme po luckach, jazierkach a miestnych lesikoch. Len tie kone dost strajkovali, bo mali na haku a po ceste len zuli a zuli, len co zbadali nejaku slusne vyzerajucu travu. Celkovo mi to pripominalo CHKO Dunajske Luhy, kde sa chodime bicyklovat.

6-45.jpg6-46.jpg6-47.jpg


Sranda je, ze oni vlastne kazdy vrbovy lesik volaju hned narodny park.A to moze mat kludne rozlohu 1 km2, kusok zelene a hned je to narodny park. Takze, ked si clovek pozrie na mapu AU, ze by chcel ist na vylet, nie je hned kazda vychytavka oznacena ako Narodny park, naozaj vychytavka. Cestou dom sme sa este zastavili v nejakom zalive, ktory je znamy hojnym vyskytom Koaly. A tak sme zase bludili po takom lesiku typu /Vrbovy lesik pri hradzi Dunaja, kukali sme na stromy a po 2 hodinach hladania sme sa na to vysrali.

6-48.jpg6-49.jpg6-50.jpg


Nakoniec sme dorazili poslednu zranicu na nejakych jazerach kusok od Sydney, cele to dost pripominalo Liptovsku Maru. 6-51.jpg

Ozaj po ceste sme sa boli najest v meste, ktore sa vola Toronto, heh.Chceli sme kupit pohladnicu ale v celom meste { alebo skor dedine} nemali ziadnu pohladnicu s mestom.A este aj tetuska na poste si matne spominala ze kedysi pred yx rokmi taku vraj niekde videla...

WOY WOY

Kedze uz dlho teplo nebude a mozno ani volno nebudeme mat, vymysleli sme nizkorozpoctovy vylet na bicykloch. Prvotny problem bol, do coho sa zbalit. Kedze take tie super bikerske tasky na nosic stoja tak 129 dolcov, krat 2 krat 2 biky, no mozem to osrat. Tak som nasla nejaku zvyskovu potahovu latku v miestnej galanterii a rozhodla sa neco spichnut na tom shitnom detskom stroji pre barbieny. Kedze ten stroj neendluje a neukoncuje stehy, sanca, ze to vydrzi je 50 na 50. A kedze sa mi asi 30 x roztrhla nit, lebo ten 15 dolarovy stroj o velkosti 20 x 14 cm to zjavne nezvladal, nemala som uz nervy na nejake zapinanie, tak sme tasky zaviazali fialovymi gumickami do vlasov.

A to sme sa este rozhodli zohnat alumatky, ze predsa len su spratnejsie ako karimatky. A hovby hovby. Presli sme asi 15 uplne najvyficanejsich trekovych obchodov v Sydney, nielenze to nikde nemali, ale dokonca iba v jednom shope o Alumatke vobec niekedy poculi. Proste su za opicami. Cely problem sme teda vyriesili tak, ze som kupila 3 aluminiove clonidla na predne sklo do auta asi za 2 dolare v cinskom shope. Kua. A pritom je to uplne to iste. Asi to zacnem praktizovat aj doma.

A tak sme sa teda pobaleny nakoniec vybrali jedno pekne rano na stanicu na vlak. Cesta, katastrofa. A vsak taka pekna traffic v Sydney, na ved nezajazdi si na biku. Cestou som uz nadavala, bo som konecne ocenila tu nasu bicyklovu vychytavku z Tesca. Mame sice kotucove brzdy, ale tak krive kolesa, ze sa nam kolesa stale skru o kotuce a treba vynakladat vacsiu namahu pri slapani, bo vlastne na 30% brzdis. A to nevravim, ze cele Sydney je vlastne taka cesta/ hore Prazskou, dole Prazskou. Popr. nejaka mensia Koliba. Takze cisty cas 1.15 na vlakovu stanicu z nasho bytu. Vlak nam usiel presne pred 8 s nez sme stihli vyliezt s bicyklami na nastupiste. Takze dalsi vlak. Medzitym nam odpadla jedna HOME MADE taska. 01.jpg

Nevadi, cas na ranajky. Tak sme sa narvali do dalsieho vlaku, asi 4 zastavky sme sa museli tlacit, bo do prace do centra migrovalo asi 2 miliony ludi, pak uz to bolo prazdne smerom von zo Sydney.
02.jpg03.jpg


Tak sme sa odtrepali asi 80 km, cestou museli prestupit na takej lazovej stanici Berowra, nasa typu Myjava Vysnove..
04.jpg05.jpg


Z vlaku sme sa teda vyvalili vo Woy Woy. Jedna hlavna ulica, centrum s obchodmi a kadejake bocne cesticky lemujuce more, zatoky atd. Tak sme sa vybrali popri mori, ze co najdeme.

06.jpg07.jpg08.jpg
09.jpg10.jpg11.jpg
12.jpg13.jpg14.jpg
15.jpg


A ked nas to uz prestalo bavit, zbehli sme sa okupat na plaz.
16.jpg17.jpg


Jedine, co je tu na AU nahovby, ze tu nenajdes nejaku dedinsku krcmu, typu Fero ma z garaze urobeny vycap, jeho zena Matilda nalieva a pred domom sedia v monterkach Jano s Jozom a davaju pod dazdnikom Algida na plastovych stolickach pivo. Vlastne jedine, co mozes urobit, ist do miestneho Bottle shopu si kupit pivo a ist sa zasit niekde na plaz a davat ho pod palmami. Aj sme mali vymysleny taky plan na vecer, ze zajdeme na bikoch 5 km na nejaku dalsiu plaz s nazvom Pearl Beach, ale tam ti taky kopec jak na Babu, tak sme sa na to.. Kupili sme teda nalezitosti v miestnom Bottle shope, postavili stan v kempe vedla plaze a sli radsej davat vyrivku do kempoveho bazena. 21.jpg

Tak v tomto kempe neboli ani zajace ani pavy. Ale ine zvery typu> nejake vatcnatce, neviem identifikovat, v podstate nejako ochoceny turistami, co sa zivil na zvyskoch z barbeque.
22.jpg23.jpg24.jpg
25.jpg


Horsie bolo rano, kedy zhruba o 6.00 zacali skriekat vsetky kempove papagaje, husy, kacky, postove holuby a este kadejake ine zvery, co ani neviem, co su zac. Ale teda papagaje boli obzvlast hlucne. Pocut aj na 300 m.
26.jpg27.jpg28.jpg


A tak sme rano dali uz len bazen, opravili defect a sli hajde dom.
29.jpg30.jpg31.jpg


Inak maju tu take hnusne stromy s trnami, uz druhy krat som dostala defect z trna.