alternative.sk
[ autor Laura, pridané 24. 7. 2007, 09:48, komentáre (0) ]
tagy: cestovanie
Dnes sme mali volno, ved predsa sa nepretrhneme, ze. Miso sa podujal, ze navari nejaku slovensku vychytavku. Chcela som mu pomoct, ze aspon pokrajam maso. Nechce, on to spravi. “Pytam sa, ze co mam robit?” Pit pivo, mi vravi. Na tak som ho posluchla, popijam a pisem Vam.

Som tu nieco vyse pol roka a ked to tak zhrniem moj kulturny zivot je proti tomu doma uplne nulovy. Teda, bola som uz asi 3 x v miestnej hotelovej krcme. Objasnim. Kazda area ako Strkovec, Poddunajske Biskupice, Vrakuna ma jeden taky mensi hotel, klasicka architektura a tam 1 pub, kde sa da pit. Pretoze inde sa neda. Klasicke krcmy tu nenajdete. Ked si chces otvorit pub a capovat musis mat licenciu ktora je strasne draha. Takze krcmy sa tu nevyskytuju.

Tak sme zopar krat sli na pivo do hotelovej zahrady, ktoru by som v podstate prirovnala k nasej Umelke. Doslova a do pismena. Inak zeny tam chodia balit chlapov a opacne. Obcas ide Miso sam s chlapmi, alebo posle smskou taku vyhovorku, ze dostal defekt, ze este zostane v krcme, sa pytam, ze ci ten defekt dostal rovno pred krcmou...Aj tak ich vacsinou vyhodia, bo ked uz vela vypili ( asi 4 piva), tak im podla AU zakona uz nesmu naliat. Vravim mu, aby si dal na hlavu cedulu, som zo Slovenska, my mame ine normy. 4 piva je len slaby zaciatok na rozbeh.

Takze vramci kultury sme boli raz v marci v kine. Kino vyzeralo asi ako nas Obzor alebo Mladost, len vnutri jak z 80tich rokov.Take retro smiesne. Vybrali sme sa na premieru miestneho gansterskeho filmu BRA BOYS. Inak www.braboys.com.au No k nam na SK sa to asi nedostane. Pred kinom sora, jak keby davali Titanic. Ale jedno sa ceni, ze v kine ma kazde sedadlo taky drziak na plechovku alebo pivo, alebo cokolvek.

1.jpg2.jpg3.jpg


Dej: skupina australskych typkov, akoze vyvrheli modernej spolocnosti, ktori byvaju na Maroubre ( to je jedna z casti v Sydney, asi ako Ruzinov) robi zlobu typu Jackass, teda zlobu vramci seba. No a obcas sa pobiju aj medzi sebou a robia zlobu okolo seba. Medzi miestnymi ludmi mali doteraz povest zlych typkov. A oni skor viac surfuju a snazia sa nejako prerazit, az pokym sa tu nestane nejaka vrazda, co sa vlastne doteraz nevie, ako to v skutocnosti bolo. Cely dej je vlastne dokument s vypovedami jednotlivych clenov, ktori sa snazia urcitym sposobom ocistit meno Bra boys a ukazat, ze nie su az taki zli, ze oni su len surferi. V podstate som vacsine filmu ani nerozumela, kedze pouzivali rozne slengy typu, ktore som si prelozila asi takto > ty koki, fakt ty brdo? Ale nedavaj, Chaaapes, Som tam tak daaaaval a diktoval pod.. Kazdy, kto patril k clenom Bra boys mal vytetovae cislo 2035, niekte na tele. Najprv som si myslela, ze to je rok, ze v roku 2035 nastane nejaky zlom, prileti ufo, bude koniec sveta a pod..A to je iba postove smerove cislo Maroubry, he. Si predstavte, ze by u nas v Petrzalke mali miestni chlapci niekte na tele vytetovane 851 06. Vascina deja sa odohrava v podstate pred nasim domom,he. Ten bol v zabere asi 5 krat, hehe. Typci vlastne chceli urcitym sposobom zviditelnit aj Maroubra Beach. Na vychodnom pobrezi v Sydney su asi 4 take vyficane plaze. Ta nasa Maroubra je najviac bohom zabudnuta ( co mi vlastne vyhovuje a preto tu byvam, vsakze). A pritom Maroubra je asi najkrajsia plaz tu v okoli. Doteraz sa vlastne vacsina mamiciek snazi nepustat svoje deti same von, bo sa boja, ze ich zbije nejaky clen Bra boys. Lenze original clenovia Bra boys su uz stari fotri. To, co tu na ulici zostalo, su 10 rocne decka a nejaki vyrastkovia.

Alebo nejake 6 rocne deti.. Uz dlhsiu dobu pozorujem jedneho chlapca. Obcas ho stretavam v buse s mamickou. Mamicka vyzera ako 40 rocna zenska, ktora v 20tke davala nieco do nosa, 35 kil, strasne chuda, vystupene lice kosti ako jezibaba, syn 8 rocny, nejake ohorene lica od slnka, vsetky zuby mu chybaju, neskutocne drzy, matke vravi iba krava, truba apod. Menom ju ani neoslovi. A ta je zjavne na neho sama, tak ho nezvlada. Minule som ho pozorovala ako s bandou seberovnych kumpanov obstreluju kamienkami stanok s novinami jedneho aziata tu za domom. Aziat vzdy rozculeny vybehol von, samozrejme ich nedohonil. A takto dookola. Kazdych 15 minut sprska sutrov vleti do shopu miestneho predavaca novin. A ja som si samozrejme kupovala listok na bus vnutri, takze som to tiez schytala. Alebo minule. Byvame na plazi a 100 m uz je kopec. Mladi fagani sa zvyknu vozit busom vzdy 2 zastavky a odtial sa spustat na tych malych kolobezkach. Vascinou nikdy nemaju prachy a tak sa snazia ukecat vodica aby ich zviezol zadara 2 zastavky. Polovica vodicov ich zvezie, ini nie. Tak naposledy veduci leader asi 6 clennej skupiny, tento 8 rocny fagan sa snazil ukecat vodica, aby ich zviezol, vodic ze nie. Mlady: „ ale ujo, iba 1 zastavku“ Vodic: „Nie“ Mlady: „tak aspon mna“ Vodic: „v ziadnom pripade“ Mlady: „Ty idiot“ Vodic: „Co si to povedal?“ Mlady: „Fuck you. Fuck you .............( a ostatnemu som uz nerozumela.....) a zdrhal prec. Autobus sa rozbehol a mlady este stihol hodit za nim zahrst sutrov. Takze toto zostalo z Bra boys.

Minuly tyzden sme sa prvy raz vybrali z tejto bohom zabudnutej diery, kde byvame do mesta. Miso vygoogloval nejaky koncert v nejakom pube. Tak sme sa nahodili, normalne som aj stokliaky hodila, aj to take decentne. Bo tu zeny, ked idu von, tak saty, roba, stokle na 7 cm opatku. Normalny vyfic. Odviezli sme sa do mesta s bandou nejakych pubertakov v oblekoch a satach, co vyzrali ako keby sli na maturitny vecierok. Vystupili na konecnej, prirovnanie k Bratislave - v centre na SNP. Rozhliadli sme sa a hned prva otazka, co sme si s Misom ako klasicki slovaci polozili: kde je tu bottle shop. Ved nebudeme na sucho a chlast je v pube drahy. Tak sme sa poflakali, co to pofotili, zapozovali, nasli bottle shop, popili, nasli pub v takej tmavej ulicke, rychlo sme popili, co sa dalo a sli dnu. Pub asi ako nas Aligator, ibaze ziadna diskoteka, ale live hudba.

4.jpg5.jpg6.jpg
7.jpg8.jpg9.jpg
10.jpg11.jpg12.jpg
13.jpg14.jpg


Takze hrala kapelka ARABESK. www.arabesk.com.au {Gin Tonic sice stal 7 dolcov, co je 140sk, ale ked to tak zhrniem, ked sme boli s Majou v Smokovci v Albase, tam stalo vsetko kolo 100, takze je to este pohoda.} Taaaakze, faaaaakt dobri boli. Za poslednych xy mesiacov som nist take dobre nevidela. Zmes ciganskych rytmov, jazzu, soulu, arabskeho niecoho, latina a pod. Zlozenie> typek s gitarou vyzeral trosku jak Fred z Limp Bizkit, typek za bicimi jak nejaky saman z Guru kmena obleceny v takom oranzovom pyzame z obrazkami, pripominal mi spevaka z Faithlessu, na husliach taky typek, typovala som ho na rumuna, za basou taky typicky australcan. No co ty davali, bolo neskutocne. Kazda pesnicka bola vlastne smerujuca do ineho stylu a v kope to bola vlastne zmeska kadejakych stylov a rytmov. Bez spevu. Bohuzial, jak boli dobri, tak zla, bola ich brusna tanecnica. V zivote som nevidela horsiu brusnu tanecnicu. Miestami to vyzeralo, ze je na house party a nie, ze tancuje brusny tanec. V nejakej poslednej pesnicke typek s gitarou vymenil gitaru za take to plechove bongo s plastovou blanou a spolu s typkom na bicich tam zacali davat strasnu asi 15 minutovu petelicu. Do coho mi vsak brusna tanecnica stale kazila moj hlboky kulturny zazitok. Typka na husliach ani komentovat nemozem, to bol poloboh, co dokazal s tymi huslami. V zachvate strasnej euforie mu pomali praskali tie .....neviem ako to zazvat .....nitky, na slaciku. Nie som expert, v zivote som slacik k husliam nemala v ruke a neviem ani kolko tych tenuckych vlakien tam je, ale postupne mu chybalo asi 30 a stale hral jak o zivot. Nakoniec som si kukla na webe ich diskografiu, tak necudo ze su taki dobri. Typek s huslami je povodom bulhar a ma skoncenych asi 7 takych 2 rocnych konzervatorii. A ostatni maju tiez dost jasnu minulost. No fakt boli dobri. Vacsina fotiek je rozmazana bo nam zakazali fotit s bleskom. Jedina vychytavka sa mi tam pacila. V pube je zdarma na bare k dispozicii voda s ladom a pohare. Kedze tam nemaju ani kofolu ani Vineu, Ico by to urcite ocenil. Tato fotka nas skoro stala vyhadzov.Sme si dovolili fotit bar.

15.jpg16.jpg17.jpg
18.jpg19.jpg20.jpg
21.jpg22.jpg23.jpg
24.jpg25.jpg


Cestou na nocak ( nazvime to nocak) sme stretli v McDonalde skupinku nasich maturantov, ktori uz boli znacne mimo. No chudaci, co maju robit, ked nevedia pit. Bus nam samozrejme vobec nesiel, ako inac. Tu si chodia ako chcu, alebo nechodia vobec. Tak sme sli inym. Ten nas vyhodil tak daleko od domu, asi ako s Kriznej na Strkovec. Pri zastavke je taka azijska pekaren a co sa nepreda cez den, to sa vyhodi na ulicu. Pre bezdakov. Alebo pre nas? V kazdom pripade sme si pochutili. Take tie satocky, co su u nas plnene lekvarom, len tu boli hrozienkami a chutili jak vianocka.

26.jpg27.jpg


28.jpg Cestou uz ma tak boleli nohy, ze sme nasli odstaveny nakupny kosik a Miso ma dotlacil az dom. Este ze byvame dole kopcom, he.