alternative.sk
[ autor Laura, pridané 20. 5. 2008, 12:48, komentáre (2) ]
tagy: cestovanie
Po skonceni nasho pobytu v Zemi pana prstenov mi nedalo nenapisat to, co sa mi cely cas dralo na jazyk: Slovensko je vlastne uplne nadherna krajina...
Akesi vyjadrenie pocitu, ktory som mala pocas celej cesty, na kazdom treku, na kazdej atrakcii, v kazdom kempe.

Novy Zeland, co k nemu dodat. Treba vidiet a treba zazit. Ale cim sa vlastne Zeland lisi od inych krajin? Preco je snom takmer kazdeho cestovatela? Nieco tazko dosiahnutelne. Asi preto, ze letenka zo Slovenska na Zeland je asi drahsia nez akakolvek ina letenka do Azie, Juznej Ameriky a pod. Asi preto, ze tato krajina je na druhej strane zemegule. Vsakze.

Pravdou je, ze hory a sceneria je uzasna. Nadherne tyrkysove jazera, fjordy, more, plaze, tulene a tucniaky. Nadherna priroda, ale taku mame aj doma. Ale co ma vlastne Zeland a Slovensko nie? Ked to zoberiem v globale a vyberiem z ponuky Naj atrakcii na Zelande tie najvacsie, tak to budu:

- God Sheperd Church ( idylicky kostolik na brehu jazera) by som prirovnala k Havranku na Liptovskej Mare a aj okolita priroda rovnako pripomina Zapadne Tatry
- Mt Cook National Park,,velmi podobny nasmu Tatranskemu. Nas Gerlach sice nie je taky vysoky, ale ved nemusime mat vsetko. Glacier valley vyzera podobne cesta na Chatu na Popradskom Plese. Tiez mame vysokohoroske chaty, oni maju huty. Len na tych nasich chatach sala slovenska atmosfera, vzdy nejake varene vinko alebo caj s rumom. Na novozelandskych hutach len kopec turistov zo vsetkych kutov sveta ktorych spajaju len hory, ale celkovo chladna atmosfera. Kazdy sam za seba.
- Maori tradicia, tiez mame Janosika, ludove umenie, kroje a mnozstvo remesiel
- Larnach Castle, bohuzial ich jediny zamocek ( nemozu za to, vsakze), doma mame tych hradov, zamkov a kastielov urcite viac
- Cathedral caves ( 2 obrovske jaskyne na plazi, vzajomne prepojene)
- Nugget Point Lighhouse ( zopar do mora zasadenych skalnych vybezkov)
- Moeraki Boulders (kamene gulajuce sa do mora), mame take podobne zabudnute na Kysuciach
- Parakaunui falls, akekolvek ine vodopady u nas su vacsie
- Milford Sound a fjordy, uzasne, doma take bohuzial nemame. Absolvovali sme Marian lake, rovnaky odraz sa naskytne aj na Zelenom Plese.
- Fox a Franc Jozef Glacier( ladovce), tak to bohuzial tiez nemame
- Queenstown, centrum cestovneho ruchu. Pohlad z vystupnej stanice lanovky je uzasny. Celkovo je vsak Queenstown taky 10 x vacsi Stary Smokovec. Mnozstvo kaviarni, restauracii, trekovych obchodov a hlavne suveniry. A kopec ala adrenalinovych akcii.
- Lake Wanaka mi zase pripominala nasu Liptovsku Maru so Zapadnymi Tatrami. Pravda, ze pohlad z Roys Peak je neprekonatelny.
- Pankaces Rock, samozrejme na Slovensku nenajdeme
- Abel Tasman Coastal trek, zaujimavy nenarocny flakaci sa trek popri pobrezi
- Lake Taupo, zase nejaka nasa Mara alebo Oravska Priehrada. Vychytavkou boli miestne termalne kupele. Nasa Besenova, Oravice alebo cokolvek ine je vsak modernejsie.
- Tongariro National Park, vulkanicky povod, takze vsade len same sirou a zelezom sfarbeme sutre. Stale aktivna sopka. Treba vidiet. Nemame take.
- Rotorua, centrum Maori culture. Vsade identicky smrad z termalnej vody. Vajcovka.
- Kiwi, plachy vtakocicavec, symbol krajiny. Nikde inde nenajdete.
A mohla by som pokracovat do nevidim.
Urcite velmi vela atrakcii, co stoja za zmienku a doma ich rozhodne nenajdeme.

Ale potom si clovek vlastne polozi otazku: a co take mame na Slovensku a na Zelande nenajdete?
A hned sa mu vynori mnozstvo zaujimavosti, jedinecnosti a atrakcii:
- hrady, zamky, kastiele, zrucaniny - historia niekolkych storoci
- skanzemy ludoveho umenia ( Brestova, Pribylina, Vlkolinec, Zdiar a dalsie)
- historicke zeleznicky ( Cierny Balog, Vychylovka)
- kamenne obydlia v Brhlovciach
- prirodne travertiny v Dudinciach, travertiny v Dreveniku
- malovane drevenice v Cicmanoch
- dreveny betlehem v Rajeckej Lesnej
- banske muzea v prirode v Banskej Stiavnici
- dreveny goticky oltar v kostole Sv. Jakuba, Levoca
- keltsky archeoskanzem Havranok
- vodne mlyny- Oblazy
- bahenne kupele v Piestanoch
- ludove remesla
- drevene kostoliky
- splav na pltiach, Pieniny
Tieto rozhodne na Zelande nenajdete. A mohla by som pokracovat.
A taktiez mame: narodne parky, lyziarske strediska, jaskyne, termalne kupaliska a aquaparky.

A atrakcie typu vyroba skla alebo piva, tak s tymto by sme tiez nemali problem. Na takom Zelande nemaju problem vedla pivarni postavit malu sopku, ktora sluzi ako krcma a predajna suvenirov zaroven. A vedla, na zahrade je postavena dalsia sopka, kde je zopar fotografii a nejaky ten uz davno nefunkcny stroj na vyrobu piva. Takato navsteva je snad v kazdom tretom itenerari najvacsich Ck. A turistov tam vozia na kvanta. Novy Zeland je vlastne ako taky McGyver. Dokazu uplne zo vsetkeho z coho sa da, spravit atrakciu No 1 a dotiahnut tam tisicky turistov.Ale doslovne zo vsetkeho.

Zaujimave vsak bolo pocuvat ( alebo skor nebadane odpocuvavat) rozhovory mladych ludi vo veku 18 az 24. Vacsinou americania a anglicania. Nerozpravali sa o tom kde boli a co videli. Ale kde, na akej atrakcii bolo viac cool. Vacsinou sa vsetko toci okolo bungi jumping, flying fox, paraglyding, tandem skydiving, rafting, kayak, canoying, off road, caving a pod. A toto bolo narvane takmer vsade. Celkom drahe zabavky na slovensku penazenku. Dochodcovske aktivity sa sustreduju viac na vyhliadkove plavby lodkami, organizovane tury s guidom, scenicke lety ponad hory a ladovce, jet boat a ine.
Takze o com je Zeland? O krasnej prirode alebo o atrakciach?

A pritom si clovek polozi otazku: a co my nemame dost riek, kde sa da splavovat, raftovat, kanojkovat? A co my nemame vodne nadrze na organizovane plavby lodkami, parasailing, jet boat a pod? A takych swing bridgov cez rieku, kde by sme mohli praktizovat flying fox by sme tiez mohli mat na kazdom druhom rohu. A rovnako bungi. A medzi paraglydom na Zelande a paraglydom niekde zo Zvolena na Donovaloch tiez nevidim rozdiel. Pravdou je, ze jaskyne su u nas viac chranene ochranou prirody ako na Zelande. U nas by sa huf turistov len tak neliepal rovno po skalagnitoch. Ale turizmus je jediny, z coho Zeland zije ( ak neratam ovocie a ovce), takze pre to obatuju asi vsetko. A pokial clovek prechadza cez pricestne dediny, tak vyzeraju rovnako ako tie nase. Vacsina ludi nema pracu a celkovo skapal pes. Tak sa aspon snazia vyuzivat potencial krajiny.

Teraz odbehnem na skok do Australie, napriklad take Didgeri Doo. Ako sa vsetcia po nom trhaju. A co my nemame fujaru? A co my nemame na to, aby sme sem opat dotiahli anglanov a holandanov ( ktori len tak mimochodom pred par rokmi od nas utiekli, lebo mame stale otrasne sluzby) na 1 denne programy typu: doobeda ich vezmes niekde na salas, tam Jozo s Ferom obleceny v narodnom kroji s holym pupkom zanotia nieco na fujare, podoja ovce, nasleduje ochutnavka syra ( pre silnejsie zaludky aj zincica) a vecer halusky v nejakej typickej kolibe. A taktiez by sme nemali problem organizovat rozne eko tours a rozmanite naucne workshopy na temu ( vyroba syra, kravskych zvoncov, cipkarstvo, drotarstvo a kopec dalsich ludovych remesiel)

Slovensko ma minimalne taky potencial ako Zeland, len MY ho nevieme vyuzivat.
Tym nechcem povedat, ze by sme mali na kazdom rohu mat bungi, jet boat a ine sprostosti. Ale minimalne ukazat svetu, ze sme nadherna krajina, ktora ma rozhodne co ponuknut.

P.s: uz viem, comu sa budem venovat, ked pridem domov, heh