alternative.sk
[ autor Laura, pridané 7. 8. 2007, 10:12, komentáre (0) ]
tagy: cestovanie
Keby ste sa niekedy topili v prachoch a chcelo by sa Vam vyvalit zopar papierov za letenku a prist si zalyzovat do AU { to asi nie, ze...}. No, Europske Alpy to sice nie su, ale ved tuto potesi hocico...

Kedze som si prvy raz v zivote povedala, ze chcem organizovanu dovolenku, kde nebudem musiet nahanat auto z pozicovne, hladat ubytko a pod., sli sme cez miestnu cestovnu kancelariu, ktora ponukala cely balicek { doprava, ubytko, transfery na svah, ranajky, vecera, lacnejsi skipass a pozicovnu}. Rezervaciu som robila cez telefon, kde ich v podstate zaujimalo len moje prve meno a sposob akym to zaplatim. Vravim im, idem do banky, prachy vam dam na ucet, dajte mi nejake rezervacne cislo, alebo pod akym variabilnym vam to mam uhradit? Aaaale, my nemame rezervacne cisla, uhrad a zavolaj spat, ze si uhradila. Dojdem do banky, tetuska prevedie prachy na ich ucet, lenze nepyta si odomna ziadnu identifikacnu karticku. Takze som si predstavila, ze takychto vypisov bez mena cisla a cohokolvek musi dojst denne do Ck dost vela a neviem podla coho si teda identifikuju platby. A ako to chudaci musia dohladavat vo vypisoch. Druhy den som im poslala mail, ze poslala som im prachy na ucet. Oni, ze OK, potvrdzuju rezervaciu. A tak sme sa v jeden pekny pondelok po skole dostavili na autobusovu stanicu, kde uz stali 2 autobusy. Pred kazdym typicky australsky typek { uplne free, typu, hey mate, how are you?} A hned nam bolo povedane, ze Bus c.1 je Quiet Bus a Bus c.2 je Drinking Bus. Tak sme si samozrejme vybrali Drinking Bus, ze co sa bude diat. V buse presne 54 Ozikov vo veku asi max 22… Vacsinou 19 rocni. My dvaja s Misom sme znacne zdvihli vekovy priemer a posobili tam ako dost nudny par. Len co sme vysli z mesta, bus zastal v nedalekom Bottle shope, na co sa banda Ozikov rozbehla a nakupila kopec chlastu. Ale vacsinou iba pivo a take ich miestne limonadky typu { Vodka s Limonadou, Jim Beam s Colou, Gin s Tonikom, vsetko asi 4% chlast}. Guide si z Bottle shopu bez platenia odniesol basu piva { aky dobry kseft, 2 x tyzdenne tam dotiahne 50 ludi, co spravia celkom slusny keft a on ma pivo zdarma, hehe}. Po 2 hodinach jazdy bola posadka mierne spita, a vedla nas cez ulicku sediaca mlada Libanonka sa prave pogrcala po skonzumovani asi 2 tych 4% limonadiek. Nik z posadky tomu nevenoval pozornost, kazdemu to prislo normalne. A tak sa tycka rozlievala po celej ulicke, vsetky do nej stupali a mali neskutocny FUN. Ako sa tycka zacala presuvat k nasmu ruksaku, to uz jej Miso radsej drzal kybel aby svoj obed davala radsej tam. Tycku sa podarilo odstranit z ulicky az na najblizsej CIK pauze, za pohotovej asistencie vodica a Misa. Tak sme skonstatovali, ze oni fakt nevedia pit.

Po 6,5 hodinach jazdy vratane prestavok { asi ako z BA do Krompachov}, sme o 00.30 v noci dorazili na ubytko v Jindabyne. Inak celkom ratam tu ich organizaciu. Prachy za vleky typek vyzbieral uz v buse, listky na ranajky tiez rozdal, prachy za pozicovnu tiez vyzbieral a vystroj sa sla poziciavat este v noci, aby sa rano s nicim nezdrzovali. Ubytko bolo sharovane, 5 ludi na izbe. Co by mi aj dost bolo jedno.Ale my sme vyfasovali asi 23 rocnu Australcanku { jazdila asi 2 sezony, zaciatkom decembra bola v Amerike a teraz si sla vyskusat Australiu, v pohode zena} ale asi 50 rocneho paprdu s 16 rocnym synom, ktoreho stary komandoval jak na vojne. Taky organizator a riesitel. Ani nevieme co zac boli, lebo mali nemecke mena, polske priezviska, ale boli dost cierni, skor ako Libanonci. A tak sa moja idea { napecenych home made -slanych syrovych tyciniek + 4 litrov vina, ktore som chcela uvarit a premenit to tam trosku na izbovu zurku, znacne rozplynula}. Stary s mladym zaliezli do pyzama a zacali chrapat. Na druhy den nas odviezli na svah. Mimochodom z 2 stredisk, co boli na vyber : - Perisher Blue, asi 4 x vacsie ako Donovaly, vsetkymi ludmi ospevovane a najnavstevovanejsie a najvacsie... s poctom lanoviek a vlekov tusim 50 - Thredbo, ich najvyssie polozene stredisko priamo pod Kosciuskom, dost podobne Chopku Jasna,ale ovela mensie a lacnejsie ako Perisher Blue, sme si samozrejme vybrali THREDBO.

Dosli sme na svah, dost fukalo, asi -6, na co Australcania nie su zvyknuti. Fungovali len 2 lanovky. Jedna 4 sedacka na somarskej luke, uplne rovnakej ako Jasna - Biela Put a druha dvojsedacka rozheglana typu Zahradky II. No velke zklamanie. Par krat sme sa spustili, pak zacalo strasne snezit a fukat, tak sme sedeli v bufete. Asi o 14.00 otvorili dalsiu lanovku, stvorsedacku. Medzitym napadlo uz 10 cm noveho prasanu a akcia sa zacinala konecne podobat na dobru Boardovacku, heh. Cestou na ubytko sme zapadli, bo vodic necakal s tolkou kopou snehu, nemal retaze, tak sme sedeli v buse 3 hodky a kukali do blba, kym to vyriesi.

Do rana napadlo dalsich 40 cm noveho snehu, z coho Australcania sami nechapali, bo celkovo uz mali asi 150 cm snehu, co nemali za poslednych 86 rokov. Vacsinou sa im podari zasnezit polovicu zjazdoviek umelym snehom a kde tu maju tak 30 prirodneho. Ale prisli paprdi zo slovenska, tak nasnezilo, heh.

Takze zopar naladoviek... Thredbo je velmi podobne Chopku Jasna, ale so zjazdovkami Velkej Race, Kubinskej holi a naznakmi Snilovskeho Sedla na Chlebe a Skalnateho Plesa. Fakt dost dobreeee. Obzvlast ked vobec nemusis jazdit po zjazdovke. Miestne Eucaliptove lesiky su take riedke, ze sa da jazdit naozaj vsade. A nehrozi ti ani ostra vetvicka z ihlicnanu v papuli, max nejake listky z eucaliptu, ked ti nevyda.

02.jpg03.jpg04.jpg
05.jpg06.jpg07.jpg
08.jpg09.jpg10.jpg


A taketo vtipne lesiky...

11.jpg12.jpg13.jpg


A hore nad lanovky sa nadpajali este kotvy a to len zacinala rajdovacka...

14.jpg15.jpg16.jpg
17.jpg18.jpg19.jpg